Wanbetaling

Wat als verzoening niet werkt bij wanbetaling?

Wanbetalingen zijn de meest voorkomende huurgeschillen. Opnieuw is de eerste stap het vredegerecht, maar soms zijn meer drastische maatregelen nodig. Juridisch expert Advocas legt uit.

 

Ingebrekestelling

“Een vrederechter zal altijd proberen om de huurder en verhuurder met elkaar te verzoenen”, zegt Advocas. “Maar als dat geen zoden aan de dijk brengt, is er een tussenkomend vonnis nodig."

In het geval van wanbetalingen moet de verhuurder de huurder zo snel mogelijk een ingebrekestelling bezorgen, want vanaf dan beginnen de verwijlinterestenvoor de huurder te lopen. In theorie kan dat al de eerste dag nadat de huur vervallen is. In realiteit wachten de meeste verhuurders natuurlijk langer.

 

Tip! Rechtsbeding in huurcontract

Advocas heeft een tip voor verhuurders om huurachterstallen te vermijden: "U kan een rechtsbeding in het huurcontract laten opnemen. Dat vermeldt dan dat de huurder voor elke dag dat hij te laat betaalt, een verhoogde verwijlinterest of schadevergoeding moet betalen.”

 

Uithuiszetting

“In extreme gevallen kan het dat de verhuurder de huurder uit zijn woning wil”, vervolgt Advocas. “Dan wordt de huurovereenkomst ontbonden en is sprake van een uithuiszetting." 

Het woninghuurrecht voorziet wel in een periode van een maand waarin de huurder een oplossing kan zoeken. Zo wil de wetgever vermijden dat iemand zomaar op straat komt te staan.

"Bij sommige uitzettingen komt de politie zelfs ter plaatse. Bij krakers is de procedure dezelfde, maar spreken we van een uitdrijving.”

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed