Nadelen

Zijn er ook nadelen aan een vastgoedinvestering via een vennootschap?

Aan alles zitten voor- en nadelen. Ook een vastgoedinvestering via een vennnootschap heeft enkele nadelige punten. Daarvan moet u op de hoogte zijn om de best mogelijke belegging te kunnen doen. Gelukkig weten wij bij elk nadeel wel een oplossing!

 

1. Belastingen op huurinkomsten

Een vennootschap moet belasting betalen op de werkelijke inkomsten uit verhuur van een gebouw in een vennootschap.

↔ Verschil met privéverhuur: het huurinkomen is dan enkel belastbaar als de huurder een vennootschap is of de huurder het gebouw voor zijn beroep gebruikt.

 

2. Meerwaardebelasting bij de verkoop van vastgoed

Als u een gebouw of terrein van een vennootschap verkoopt, betaalt u 33,99% belasting op de meerwaarde.

↔ Verschil met privébezit: de meerwaarde wordt niet zo zwaar belast in de personenbelasting en is enkel belastbaar wanneer de grond of het gebouw beroepsmatig gebruikt werd of relatief snel (5 of 8 jaar) verkocht werd.

Hoe kan ik deze kosten ontlopen?

Door te kiezen voor vruchtgebruik kan je de meerwaardebelasting tot een minimum beperken. De vennootschap schrijft dan het vruchtgebruik af.

Daarbij zijn de bijhorende kosten (waaronder de registratierechten) fiscaal aftrekbaar. Nadat de termijn voor het vruchtgebruik afgelopen is, krijgt de blote eigenaar (bij een vennootschap de bedrijfsleide) het volle eigendom. Hij betaalt daarvoor geen registratierechten en ook aan de personen- en vennootschapsbelasting verandert niet.

 

3. Belasting op vastgestelde meerwaarde

De 'vastgestelde meerwaarde' wordt belast wanneer de vennootschap ontbonden en vereffend wordt en er nog onroerend goed in de vennootschap zit. De vastgestelde meerwaarde is de meerwaarde die er volgens de markt op gerealiseerd kan worden.

Hoe kan ik deze kosten ontlopen?

Neem contact op met onze experts om te praten over oplossingen voor de belastingen op meerwaarde. Exploitatievastgoed kopen met een vennootschap is zeker nog steeds een goed idee.

 

4. Moeilijker om te verkopen

Het is vaak moeilijker om aandelen van een vennootschap met een onroerende goeder te verkopen, dan een onroerend goed op zich. De koper kan immers die aandelen niet afschrijven (wat hij met een gebouw wel kan) en heeft dus een fiscaal nadeel.

Het is ook mogelijk dat mensen wel geïnteresseerd zijn in jouw aandelen, maar de gebouwen in de vennootschap niet willen. Bijvoorbeeld wanneer er privéwoningen in een werkvennootschap zitten. Of wanneer iemand jouw activiteiten wil verderzetten op een andere locatie dan in het gebouw van de vennootschap. Een gebouw uit een vennootschap halen is een duur grapje, zowel voor de belastingen als de registratierechten.

Hoe kan ik deze kosten ontlopen? 

Door minstens drie jaar voor uw overlijden een schenking met aandelen te doen, vermijdt u de dure successierechten.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed