Tarieven

Progressievoorbehoud in schenkbelasting

Hoe meer u schenkt, hoe hoger de kosten die je op de schenking moet betalen. Zo gaat dat in de berekening van de schenkbelasting. De regel van progessievoorbehoud zorgt ervoor dat je die progessieve tarieven niet zomaar kan ontlopen.

 

Hoe meer je geeft, hoe meer je betaalt

Als u uw huis (of een ander onroerend goed) schenkt aan iemand, betaalt de ontvanger progressieve schenkingsrechten. Dat betekent: hoe meer u huis waard is, hoe hoger de tarieven van de schenkingsrechten.

 

Kan ik de progessieve tarieven ontlopen?

U kan die progessieve tarieven niet zomaar ontlopen. Uw huis ‘in stukken’ schenken, zal niet leiden tot lagere schenkingsrechten.

Dat komt door de regel van progressiebehoud: als er binnen de 3 jaar na een schenking nog een tweede schenking volgt (aan dezelfde persoon), wordt het tarief berekend op de waarde van alles wat u de voorbije drie jaar aan die persoon geschonken hebt.

→ Belangrijk detail! Het tarief van het schenkingsrecht wordt berekend op de waarde van de totale schenking, maar dat tarief moet de ontvanger enkel betalen op de tweede schenking. Niet op de eerste, want daar werd de ontvanger al op belast.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed