Voorschot pensioen

Een vastgoedinvestering financieren met een voorschot op uw pensioen

Het kapitaal dat u spaart als extralegale pensioenopbouw kan u normaal gezien pas opvragen als u de pensioenleeftijd heeft bereikt. Toch is er een uitzondering! U kan een deel van uw pensioen al vroeger aanspreken. Maar dat gaat enkel als u het geld wil investeren in vastgoed.

U mag het pensioenvoorschot dus gebruiken om onroerend goed te kopen, bouwen, renoveren, herstellen of om uw hypothecaire lening mee afbetalen. Het maximumbedrag waarop u kan rekenen is 65% van het reeds gespaarde kapitaal. 

U moet dus niet wachten op uw pensioen om uw vastgoeddroom te realiseren. In dit artikel zetten we de verschillende spaarvormen op een rij.

Spaarvormen voor zelfstandigen

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Iedere zelfstandige kan sparen via het VAPZ. Het bedrag dat u jaarlijks opzij zet, mag niet hoger zijn dan 3500 euro. Toch kan u dit beperkte bedrag vooraf opvragen om in vastgoed te investeren.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Het IPT-contract wordt volledig gefinancierd door uw vennootschap. Dat is fiscaal interessant omdat u die stortingen fiscaal kan aftrekken als beroepskosten. Zelf blijft u de begunstigde van het kapitaal. Op die manier kan u het ook privé gebruiken om onroerend goed te (ver)kopen of (ver)bouwen.

Belangrijk: deze spaarvorm is elkel voor zelfstandigen!

Groepsverzekering

Een groepsverzekering is een collectieve regeling voor pensioenopbouw specifiek voor een bepaalde groep mensen, zoals arbeiders of werknemers. Ook hier kan u beroep doen op een voorschot van de som die u of uw werkgever spaart.

Meer informatie informatie over de groepsverzekering vindt u onder de oranje link.

Spaarvormen voor particulieren

Langetermijnsparen

Langetermijnsparen is een spaarrekening op middellange of lange termijn in de vorm van een Tak 21-verzekering. Naast vastgoed mag het voorschot van het langetermijnsparen ook ter financiering van andere zaken gebruikt worden.

Goed om te weten: zowel particulieren als zelfstandigen kunnen beroep doen op het langetermijnsparen. 

Inpandgeving van een polis

Het verschil met een voorschot is dat er bij een inpandgeving nog geen geldsom is. U gaat als het ware een lening aan bij uw verzekeraar. In ruil voor het geld bindt u zich aan de belofte om bij hem of haar een kapitaal op te bouwen.

Het maximumbedrag dat u kan opvragen is 80%. Die geldsom ligt aanzienlijk hoger dan bij de andere spaarvormen.

Samengevat:

  • U kan nu al aanspraak maken op een deel van het geld dat u na uw pensioen zal krijgen.
  • Die uitzondering wordt enkel gemaakt voor vastgoedinvesteringen!
  • Er zijn meerder spaarvormen voor zelfstandigen en particulieren die een voorschot geven om te investeren in vastgoed.

 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed