Huurgeschillen

Goede afspraken maken goede vrienden

Volgens juridisch expert Advocas krijgt elke verhuurder er vroeg of laat mee te maken: huurgeschillen. Er bestaan verschillende soorten, gaande van wanbetalingen en huurschade tot onrechtmatige onderverhuring en een bestemmingswijziging. Wat kunt u eraan doen? 

Voor de vrederechter

Een huurgeschil komt in eerste instantie voor de vrederechter. Advocas legt uit: “Het idee daarachter is dat de vrederechter dicht bij de mensen staat. Hij zal in de eerste plaats een poging tot verzoening doen. Verhuurders of huurders proberen immers vaak eerst buiten een gerechtelijke procedure om zelf een oplossing te bereiken.”

“In de praktijk komt de huurder helaas zelden tot nooit opdagen voor zo’n verzoeningszitting. Het gevolg is vaak een proces ten gronde voor de vrederechter, waarbij die de knoop doorhakt." 

In hoger beroep

Tegen het vonnis bestaat dan nog de mogelijkheid om hoger beroep in te stellen bij de rechtbank van eerste aanleg. "De voorwaarde daarbij is wel dat de waarde van het geschil boven de 2.500 euro ligt," legt Advocas uit.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed