Juridisch

Eerst de huurder, dan pas de verhuurder

De Belgische wetgeving richt zich in de eerste plaats tot de bescherming van de huurder. Pas daarna komen de rechten van de verhuurder. Wij vroegen juridisch platform Advocas waar u gespecialiseerde advocaten kunt zoeken voor meer uitleg.

 

Wordt de verhuurder dan niet beschermd?

“Volgens sommigen is de rechtspraak te ver doorgeschoten naar de kant van de huurder”, legt Advocas uit. “De wetgever hanteert het principe dat mensen niet op straat mogen komen te staan. Het gevolg is dat veel vonnissen en arresten in het voordeel van de huurder zijn."

Toch stelt Advocas een kanttekeningop: "Dikwijls gaat het om een ‘genuanceerd gelijk’, waarin ook de verhuurder enkele toegevingen krijgt.”

Een verhuurder die gelijk krijgt in een huurgeschil, kan daarom niet altijd het misgelopen geld recupereren. “De huurder kan bijvoorbeeld al verhuisd zijn of zich onvermogend hebben laten verklaren”, zegt Advocas.

“Als verhuurder sta je dan machteloos. Het enige wat een gerechtsdeurwaarder kan doen, is de situatie controleren. Er bestaat in België ook geen fonds dat verhuurders in zo’n geval kan vergoeden.”

 

Zijn er veranderingen op til?

Verschillende experts menen dan ook dat de huurwetgeving aan herziening toe is, maar Advocas ziet dat niet meteen gebeuren. “De materie is sinds de recentste staatshervorming van het federale naar het Vlaamse niveau verhuisd”, leggen ze uit.

“De beleidsmakers hebben echter geen haast om de wetgeving aan te passen. Verhuurders en hun belangenorganisaties kunnen vandaag dus nog niet veel meer doen dan lobbyen.”

 

Wapenen met informatie

Als vastgoedinvesteerder is het dus belangrijk om u goed te wapenen met alle informatie die bestaat over rechtspraak over huurgeschillen, wanbetalingenschade aan de woning, etc... 

Maar wist u dat u zich van al die zorgen kan ontdoen? Door de verhuur van uw vastgoed uit te besteden aan professionele verhuurservices kan u 's nachts op beide oren slapen. De verhuurondernemen doet het werk en u int het geld.

Toch kunnen niet alleen problemen komen bij de verhuur van vastgoed, maar ook bij de verkoop. Wat als u na de verkoop uw geld niet ontvangt? Advocas geeft u enkele tips.

Laat je zeker bijstaan door een professionele advocaat als je problemen hebt met huurders of huurgeschillen. Daar kan u een gespecialiseerde advocaat zoeken.  Een advocaat kan jou adviseren zodat je geschillen met de verhuurder kunt vermijden. 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed