Woonbonus
Wat is de woonbonus?
In 2005 lanceerde de overheid de woonbonus. Bijna alle kosten die gepaard gaan met een hypothecaire lening kunnen daarmee tot een bepaald bedrag afgetrokken worden van de belastingen. Zo werd de aankoop, nieuwbouw en verbouwing van vastgoed fiscaal aantrekkelijker gemaakt.
Let op: u kan in principe géén woonbonus voor een tweede verblijf krijgen. Maar er zijn alternatieven zoals langetermijnsparen.
Over welke kosten gaat het?
Welke kosten (verbonden aan uw hypothecaire lening) kan u met het woonbonussysteem aftrekken van uw belastingen?
- Interesten
- Kapitaalaflossingen
- Premies schuldsaldoverzekering
Die kosten worden echter begrensd tot een maximaal bedrag (= het basisbedrag).
Wat brengt de woonbonus op?
Om te weten hoeveel woonbonus u kan krijgen, moet u
- het basisbedrag berekenen (waarop de vermindering toegepast wordt)
- en de belastingsschijf bepalen waarin u zit (afhankelijk van uw vermogen).
De berekening van de woonbonus is afhankelijk van de periode wanneer u uw lening hebt afgesloten. Voor wie een hypotheeklening heeft afgesloten vóór 1 januari 2015 is het basisbedrag 2260 euro. Als uw hypotheeklening is afgesloten na 1 januari 2015, verschilt het basisbedrag van de woonbonus per gewest.
Het basisbedrag wordt in bepaalde gevallen verhoogd. Meer informatie over de berekening van de woonbonus vindt u onder de oranje link of in het linkermenu op deze pagina.
Heb ik recht op die woonbonus?
Om in aanmerking te komen voor de woonbonus, moet u een hypothecaire lening aangaan
- voor minstens tien jaar
- voor de aankoop of bouw van uw enige en eigen woning.
Als u in een pand van uw bedrijf woont of een gebouw huurt van een andere eigenaar kan u nog steeds in aanmerking komen voor de woonbonus. Het is immers een privé fiscaal voordeel en staat volledig los van uw vennootschap.
In het linkermenu vindt u meer informatie over de voorwaarden van de woonbonus. Als u niet in aanmerking komt voor een woonbonus, kan langetermijnsparen een interessant alternatief zijn.