Verkoop

Moet ik belastingen betalen als ik mijn vastgoed verkoop of schenk?

Wanneer u een woning verkoopt, kan u daar winst uit halen. Maar op die winst moet u soms een 'meerwaardebelasting' betalen. Dan wordt de winst gezien als 'divers inkomen'. Bij investering in vastgoed moet u daar zeker rekening mee houden.

 

Wat is een meerwaarde?

Een meerwaarde is een winst die u maakt bij de verkoop van onroerend goed. 

Let op: die meerwaarde is iets anders dan het 'onroerend inkomen' dat u krijgt bij het verhuren van een woning. Bovendien wordt onroerend inkomen en meerwaarde ook anders belast.

Een andere vorm van 'divers inkomen' is de winst bij onderverhuren. Het verschil tussen de huur die u ontvangt en de huur die u betaalt, is dus ook belastbaar!

 

Wat is een meerwaardebelasting?

Een meerwaarde is belastbaar wanneer u het vastgoed of de grond verkoopt binnen een bepaalde termijn.

Die termijn wordt gerekend vanaf de datum van de notariële akte. Wanneer er geen authentieke akte is opgemaakt, is een ander contract waaruit de aankoop van de grond blijkt ook voldoende.

Er is een belangrijk verschil tussen meerwaarde op grond en meerwaarde op gebouwen om de belasting te bepalen. Er gelden immers verschillende regels.

Weetje

Minderjarige eigenaars moeten zich geen zorgen maken, zij worden door de vingers gezien door de fiscus. Ook al als de meerwaarde voortvloeit uit een verkoop na onteigening, moet er geen belasting op betaald worden.

 

Samengevat

  • Als u uw woning verkoopt binnen een bepaalde termijn na aankoop of schenking, moet u belasting betalen op de winst (de meerwaarde) die u daaruit verdient.
  • Als er geen sprake is van 'normaal beheer van privévermogen' moet u sowieso belasting betalen op de meerwaarde (zowel binnen als buiten de bepaalde termijnen).
  • Als u een huis verkoopt dat u geërfd hebt, of wanneer u een gezinswoning van de hand doet, moet u geen belastingen betalen op de meerwaarde.

 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed