Vermijden

Hoe kan ik hoge registratierechten vermijden?

Wist u dat u registratierechten kan vermijden door vastgoed in een vennootschap te plaatsen? Veel investeerders besparen zo op de dure registratierechten bij de aankoop van vastgoed. De truc zit 'm in de aandelen.

Vastgoed in vennootschap

Stel u voor: u hebt een woning ondergebracht in een vennootschap. De vennootschap is dus eigenlijk de eigenaar van die woning, maar als aandeelhouder ben jij (mede)eigenaar van de vennootschap. Op die manier heb jij toch onrechtstreeks de eigendom van de woning.

Als u de woning dan wil verkopen of schenken, kan u dat op 2 manieren doen:

  1. door de woning zelf over te dragen
  2. door de aandelen van de vennootschap overdragen

 

Het tweede geval (overdracht van aandelen) houdt meerdere voordelen in:

→ U betaalt géén registratierechten op de aankoop van aandelen

In principe moet de koper van een gebouw of grond registratierechten betalen van 10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel (uitzonderingen laten we hier even achterwege).

Wie aandelen koopt van een vennootschap waarin een woning of grond zit, moet geen registratierechten betalen. Dat is dus heel aantrekkelijk voor de portemonnee.

 

→ U betaalt lagere registratierechten op de schenkingvan aandelen

Als u een gebouw of grond schenkt dat in België gelegen is, moet u in principe altijd schenkingsrechten betalen. Maar u betaalt wel minder registratierechten als u aandelen schenkt (van een vennootschap waar een gebouw of grond in zit) dan wanneer u vastgoed schenkt. 

Hoeveel dat precies is, wordt bepaald door de gewesten (Vlaanderen, Brussel en Wallonië).

 

Schenken via een buitenlandse notaris

Bovendien kan u nog meer kosten vermijden door de aandelen te schenken via een buitenlandse notaris. Een schenking moet u altijd via een notaris doen, zowel van aandelen als van een gebouw of grond. Maar als u aandelen schenkt (van een vennootschap met een gebouw of grond in België gelegen) kan u dat perfect geldig doen via een buitenlandse notaris. In dat gevalt moet u geen schenkingsrechten betalen omdat de buitenlandse regels verschillen met Belgische.

 

Schenken via een naamloze vennootschap

Vroeger werden schenkingsrechten ontlopen door de woning onder te brengen in een naamloze vennootschap. De 'aandelen aan toonder' van deze nv konden dan via een zogenaamd handgift geschonken worden, zonder dat er schenkingsrechten op betaald moesten worden. Nu is dat niet meer mogelijk en zijn alle aandelen op naam of gedematerialiseerde aandelen.

 

Samengevat

  • Bij de aankoop van vastgoed in een vennootschap moet u geen registratierechten betalen.
  • Je moet minder registratierechten betalen wanneer u aandelen (van een vennootschap met vastgoed) schenkt dan wanneer u het vastgoed op zich schenkt.

 

Opgelet!

Vergeet niet dat het inbrengen van een gebouw in een vennootschap wel dure registratierechten met zich meebrengt. Bovendien kan het ook gevolgen hebben wanneer u de vennootschapsbelasting betaalt.

Wikken en wegen is dus de boodschap om het meeste voordeel te halen uit uw investering.

 

Laat het ons zeker weten via de contact link als u nog vragen hebt. Wij staan u graag bij!

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed