Betalen
Hoe worden we op vastgoed belast?
Op vastgoed moeten we belastingen betalen. Zo gaat dat. Maar met al die verschillende heffingen, uitzonderingen en achterpoortjes zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Wat moet u eigenlijk neertellen voor uw vastgoed? Wij zorgen voor duidelijkheid en steken enkele tips toe, zodat het op het einde van de dag allemaal best meevalt.
De heffingen op vastgoed kunnen verdeeld worden in deze 4 categorieën:
1. Belastingen op de aankoop van vastgoed
Op de aankoop van vastgoed, moet u steeds registratierechten betalen. De tarieven van registratierechten zijn niet afhankelijk van wat u met de woning wil doen of hoe u het vastgoed gekocht hebt (op eigen naam of met een vennootschap). Hoeveel u betaalt, hangt wel af van de locatie van uw woning (Vlaanderen, Wallonië of Brussel). Vergeet niet dat er een verschil is tussen het registratierecht op uw eerst woning en op een tweede verblijf.
In sommige gevallen moet u btw betalen in plaats van registratierechten. Dat is onder andere het geval bij nieuwbouw.
2. Belastingen na de aankoop van vastgoed
Na de aankoop van uw vastgoed, moet u rekening houden met jaarlijkse kosten:
- De grondlasten of onroerende voorheffing is de bekendste heffing
- Lokale belastingen zoals huisvuilbelasting, milieubelasting,...
- Heffingen via uw personenbelasting
Op uw tweede verblijf moet u nog een extra belasting betalen:
- Tweedeverblijfstaks
3. Belastingen op de verhuur van vastgoed
Wat u verdient aan uw vastgoed (uw onroerend inkomen dus) moet u steeds aangeven in de personenbelasting. Dat geldt voor iedereen, of u nu eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter of opstalhouder bent.
Hou er rekening mee dat de regels verschillen bij de verhuur aan een particulier en de verhuur aan iemand die uw vastgoed huurt voor zijn zaak.
4. Belastingen bij de (door)verkoop van vastgoed
U denkt er misschien nog niet aan, maar ooit gaat uw vastgoed doorgegeven of doorverkocht worden. Hou daarbij rekening met de meerwaardebelasting.