Besparen

Welke voordelen brengt investeren in vastgoed met zich mee?

Wist u dat u minder belastingen moet betalen als u investeert in vastgoed? Zelfs de overheid stimuleert op deze manier vastgoedbeleggingen. Wij sommen met plezier deze voordelen voor u op. Er is een verschil tussen de voordelen voor investeringen op eigen naam en investeringen als vennootschap.

Fiscale voordelen als privé persoon

Een vastgoedinvestering biedt een aantal interessante fiscale voordelen. Als het om een privé-investering gaat, hoeft u ten eerste geen belasting op de meerwaarde te betalen, op voorwaarde dat u ten minste 5 jaar wacht met de verkoop.

Daarnaast zorgt de aftrek van de interesten op de lening ervoor dat u geen personenbelasting betaalt op uw onroerende goederen. Kapitaalaflossingen en premies voor de schuldsaldoverzekering zijn eveneens aftrekbaar.

Wij hebben voor u alle mogelijke belastingverminderingen op lening op een rij gezet: van woonbonus tot bouwsparen en langetermijnsparen.

 

Samengevat

 • Geen belasting op meerwaarde
 • Aftrek van interesten op de lening
 • Aftrek van kapitaalaflossingen en premies

  

Fiscale voordelen als vennootschap

Hebt u een vennootschap, dan kunt u de schuldsaldopremies inbrengen onder de vorm van een individuele pensioentoezegging.

Aangezien de vennootschap instaat voor de betaling, zijn ook de premies fiscaal aftrekbaar. Bijkomende voordeel van deze constructie is dat ze geldt voor de hele Europese Economische Ruimte, zodat ook uw tweede verblijf in aanmerking komt.

Het belangrijkste voordeel van een vastgoedbelegging is de mogelijkheid tot afschrijven. U kunt de gebouwen afschrijven over een periode van 20 tot 33 jaar. Ook registratie, BTW, interesten op de lening en notariskosten zijn aftrekbaar.

En de betaling die u op de meerwaarde betaalt, kan worden gespreid. Wanneer u als vennootschap een gebouw koopt waarin u zelf niet gaat wonen, komt die belegging in aanmerking voor de notionele interestaftrek. Deze bedraagt 3,9% voor kmo-vennootschappen.

Ten slotte: wanneer u een vennootschap hebt en u wilt een gebouw kopen, dan kan het fiscaal gezien interessant zijn om een ‘vruchtgebruikconstructie’ op te zetten. Het komt erop neer dat u het gebouw samen met uw vennootschap koopt: u koopt de ‘blote eigendom’ en uw vennootschap het ‘vruchtgebruik’.

 

Samengevat

 • Inbreng van schuldsaldopremies
 • Afschrijvingen van aangekochte goederen mogelijk
 • Registratie, BTW, interesten en notariskosten aftrekbaar
 • Mogelijkheid vruchtgebruikconstructie

Speciale premies

Daarnaast voorzien de Vlaamse overheid en/of verschillende steden en gemeenten in een groot aantal belastingverminderingen en premies, waaronder:

 • Btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de renovatie van een woning ouder dan vijf jaar
 • Premie voor het gebruik van regenwater
 • Premie voor de plaatsing van zonnepanelen
 • Premie voor het isoleren van de woning

Een bijzonder handige website om na te gaan welke premies er zijn en waarop u recht heeft, is www.premiezoeker.be. Investeren in vastgoed is fiscaal dus zeer aantrekkelijk.

Hebt u vragen rond vastgoed en fiscaliteit? Stel ze aan een van onze specialisten en we bezorgen u spoedig meer informatie.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed