Afschrijven

Wat is 'vastgoed afschrijven'?

Afschrijvingen: ze zijn handig voor investeerders, goed voor de portemonnee en komen elk jaar terug. Maar wat zijn afschrijvingen nu precies? En hoe kan u uw afschrijvingen berekenen voor uw woning?

 

Afschrijven van een investering

U kan als vastgoedkoper of ondernemer niet zomaar uw gemaakte kosten bij de aankoop van vastgoed aftrekken van uw belastingen. Het is immers geen kost, maar een investering die enkele jaren meegaat.

U mag daarom wel elk jaar een deel van je kosten aftrekken van uw belastingen. Dat noemen we afschrijven.

Vastgoed via de personenbelasting afschrijven is enkel mogelijk als u het gebouw gebruikt voor uw beroep. In principe kan een vennootschap altijd alles afschrijven, maar je mag de regels van vastgoed in een vennootschap niet vergeten. 

U kan trouwens meer bedrijfsmiddelen dan alleen vastgoed afschrijven. Bijvoorbeeld ook auto's of industriële machines.

 

Hoeveel kan ik jaarlijks afschrijven?

Het bedrag dat u elk jaar mag aftrekken is afhankelijk van de vermoedelijke gebruiksduur van het gebouw. De fiscus beschouwt volgende termijnen en afschrijvingspercentages voor vastgoed als redelijk:

  • Kantoor en gebouwen: 33 jaar aan 3%
  • Industriële gebouwen: 20 jaar aan 5%

Bij een investering in vastgoed of appartementen wordt er doorgaans gerekend met een afschrijvingspercentage van 3%. De levensduur van de woning of het appartement wordt dan gerekend op 33 jaar. Na 33 jaar aftrekken met een percentage van 3% is de investering volledig afgeschreven.

 

Vanaf 2020 enkel lineair afschrijven

Er bestonden meerdere manieren om af te schrijven, maar vanaf 2020 mogen vennootschappen enkel lineair afschrijven.

 

Lineair afschrijven

Lineair afschrijven was en is de eenvoudigste manier. Dan wordt elk jaar hetzelfde afschrijvingspercentage afgetrokken.

Voorbeeld:

U hebt een appartement in uw vennootschap gekocht voor 200.000 euro. Gebouwen worden doorgaans afgeschreven op 33 jaar, wat een afschrijvingspercentage van 3% betekent. U mag dus jaarlijks (200.000 x 3% =) 4000 EUR aftrekken van de belastbare winst die u gemaakt hebt. Met de bodemwaarde en verlengde boekjaren werd nu even geen rekening gehouden.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed