Vakantieparken

Investeren in vakantieparken

Deze vastgoedbelegging is wereldwijd sinds meer dan 45 jaar succesvol maar bestaat in België nog maar een tiental jaar en wordt steeds populairder. Het concept is eenvoudig: U koopt een vakantie-appartement of -huis aan op een vakantiedomein. Hierna ontvangt u de huuropbrengsten van deze woningen.

 

Wat zijn de voordelen van beleggen in vakantieparken?

Het spaarboekje brengt vandaag bitter weinig op. Toch zijn de Belgische spaarpotten nog steeds goed gevuld. Zij die wel op zoek gaan naar stabiele investering met een interessant rendement en weinig risico’s komen al snel bij vastgoed terecht. Bij een tweede verblijf denken we vaak al snel aan een appartement aan Vlaamse kust of een chalet in de Ardennen. Toch biedt exploitatievastgoed zoals vakantieparken ook een interessante beleggingsopportuniteit en wel hierom:

 

Bent u ooit al op vakantie geweest zonder te betalen?

Als uw antwoord ja was dan mag u ons altijd laten weten hoe u dat gedaan heeft! Weinig gezinnen zeggen nee tegen een weekendje weg en voor die uitstap blijven ze steeds vaker binnen de landsgrenzen. Een charmant vakantiehuisje weet op die manier steeds meer harten voor zich te winnen. Daarnaast is het ook voor gezinnen met een beperkt budget een betaalbaar alternatief voor een dure strandvakantie. Vakantieparken spreken een divers publiek aan en die brede doelgroep zorgt ervoor dat exploitatievastgoed zich goed kan weren tegen de aanhoudende financiële crisis.

 

De pijnpunten van de traditionele huurmarkt komen niet voor bij een investering in vakantieparken

Het is een publiek geheim dat de klassieke huurmarkt enkele pijnpunten heeft. Wanbetalingen of andere problemen met huurders komen frequent voor. Bij een investering in vakantieparken wordt u bevrijdt van die kopzorgen. Het dagelijkse beheer van het vakantiepark ligt in de ervaren handen van het personeel. U investeert in een uitgebreid verhuurpakket. Naast uw vakantiehuisje zijn ook het onderhoud en de administratie bij de aankoop inbegrepen.

 

Investeren in vakantieparken is een vorm van exploitatievastgoed en wordt toegankelijker

Vroeger was een investering in exploitatievastgoed enkel mogelijk voor grote spelers. In de nieuwe jaren 20 staat de markt echter ook open voor particulieren. Privébeleggers kunnen vandaag ook meestappen in grote projecten die het gebrek aan kwalitatieve vakantieparken in ons land willen compenseren. De combinatie van vakantie en investeringen is nog maar pas goed uitwerkt door de onderneming Holiday Suites.

 

Extra voordelig via erfpacht

De mogelijkheid om te investeren via erfpacht maakt een investering in een vakantiepark nog interessanter. Tegen een vergoeding (de canon) kan u als erfpachter de grond gedurende een bepaalde periode gebruiken alsof uzelf de eigenaar was. De wet stelt dat die periode ergens tussen de 27 jaar en 99 jaar moet liggen. Via dat principe kan u de zware kosten die gepaard gaan met de grondaankoop besparen. Bovendien is de canon fiscaal aftrekbaar van het kadastraal inkomen van uw vakantiewoning. Naast een lagere aankoopprijs, geniet u op die manier ook van een belastingvermindering. Een win = win dus

 

Vakantieparken op toplocaties

Vakantieparken zijn goed gelegen. En dat is goed nieuws voor potentiële beleggers. De locatie heeft immers een sterke invloed op het meerwaardepotentieel van een vastgoedinvestering. Wie een frisse neus willen halen aan zee, avontuur zoekt in de Ardennen of wil ontsnappen in het gastvrije Limburg kan kiezen uit een brede waaier aan vakantieparken.

 

Wat zijn de voordelen van een vakantiewoning te kopen in een vakantiepark?

  • Wanneer u leent voor uw aankoop zijn de interesten die u betaalt fiscaal aftrekbaar
  • Het dagelijkse beheer ligt in de bekwame handen van het personeel
  • Als investeerder kan u genieten van aantrekkelijke kortingen of een gratis verblijf in het vakantiepark
  • U bent zeker van een regelmatige opbrengst
  • Het is een combinatie van een tweede verblijf en een renderende investering
  • Zekerheid: mensen zullen immers altijd op reis gaan

 

Ons advies over het investeren in vakantieparken

  • Kies vakantieparken die ook in het laagseizoen bezoekers aan trekken
  • Kies voor regio's waar er veel te beleven valt zodat er ook bezoekers komen van die activiteiten
  • Kies bij voorkeur voor woningen/appartementen ipv chalets

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed