Belgische kust

Een vastgoedinvestering aan zee: wat zijn de fiscale kosten?

Een appartement aan de Vlaamse kust spreekt steeds meer Belgen aan. In dit artikel wordt opgesomd met welke fiscale kosten u in het achterhoofd moet houden bij een vastgoedinvestering aan zee.  

Tweedeverblijftaks

Eigenaars van een tweede verblijf moeten een tweedeverblijfstaks betalen. Het prijskaartje van die belasting verschilt van stad tot stad. Vooral aan de kust kan de taks ferm oplopen, met bedragen tussen de 400 en 1.000 euro per jaar.

→ CIB Vlaanderen becijferde dat de kustgemeenten de voorbije jaren 30 procent meer inkomsten puurden uit de taksen op tweede verblijven (Bron: Netto, 5 mei 2014).

Onlangs verhoogden heel wat kustgemeenten de tweedeverblijftaks. In sommige badsteden steeg de factuur zelfs met 54%. Het meest aangehaalde argument voor die beslissing is dat eigenaars van een tweede verblijf van dezelfde openbare voorzieningen kunnen genieten als de inwoners zelf.

Goed om te weten: Bredene, Middelkerke, De Haan en De Panne stapten niet mee in die redenering. Om aantrekkelijk te blijven voor potentiële investeerders, verhoogden zij hun tarieven niet.

Sommige gemeenten  voorzien belastingsvrijstellingen, bijvoorbeeld voor tweede verblijven die ter beschikking gesteld zijn van studenten.

Onroerende voorheffing

Een onroerende voorheffing is een belasting die betaald moet worden voor het bezit van onroerende goederen. U moet dus onroerende voorheffign betalen op zowel uw gezinswoning als uw tweede verblijf.

Voor een eigen woning valt de rekening lager uit wanneer je kinderen ten laste hebt of de zorgen voor een persoon met een beperking moet dragen. Zo zijn er nog wel meer uitzonderingen op de onroerende voorheffing. Maar die uitzonderingen of verminderingen gelden niet voor een tweede verblijf. 

Milieuheffing

Hoeveel milieuheffing u moet betalen, verschilt sterk van gemeente tot gemeente. In Oostende betaalt u bijvoorbeeld niets, terwijl de jaarlijkse rekening in Koksijde oploopt tot 173 euro.

Daarbovenop spelen ook de prijzen van afvalzakken en –containers ook een bepalende rol.

 

Belastingaangifte

Zelfs wanneer u uw tweede verblijf niet verhuurt en louter privé gebruikt, kijkt de fiscus mee. Uw belastingen worden dan berekend op basis van het kadastraal inkomen. Daarom moet je steeds uw bezit van uw tweede verblijf vermelden in de persoonlijke belastingsbrief.
 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed