Studentenkamers

Investeren in studentenkoten: is het een goede belegging?  

Investeren in studentenkoten wordt steeds populairder, en met reden. In bekende universiteitssteden zoals Leuven, Gent en Brussel blijft de vraag naar studentenvastgoed stijgen. En ook steden als Brugge, Kortrijk, Hasselt en Mechelen tellen steeds meer studenten. 

Maar is studentenvastgoed een goede investering?

We gaan er dieper op en beantwoorden al jouw vragen. Een overzicht van de topics:

  • Wanneer investeer je best in studentenvastgoed?
  • Wat zijn de belangrijkste voordelen van investeren in studentenkamers?
  • Zijn er bepaalde risico’s waar je best rekening mee houdt? Waar moet je op letten?
  • Wat met het beheer? Zelf doen of laten doen?
  • Het belang van een goede voorbereiding en de juiste timing
  • Samengevat: is studentenvastgoed een goede belegging?

 

Wanneer investeren in studentenvastgoed? 

Heb je een studerende zoon of dochter? Dan kan het enorm interessant zijn om te investeren in een studentenkot of –residentie. Je betaalt dan immers niet alleen geen huur, wat over de jaren snel optelt, maar krijgt via de huurinkomsten van andere bewoners extra rendement.

Maar ook voor mensen die geen studerende kinderen hebben, kan studentenvastgoed een goede belegging met tal van rendement zijn. Er zijn namelijk een heleboel voordelen verbonden aan een dergelijke investering. En op termijn kan herverkoop ook interessant zijn.

 

De voordelen van investeren in studentenkamers

We haalden eerder al een groot voordeel aan: in plaats van huur te betalen, kan je er als ouder van studerende kinderen voor kiezen om die huur om te zetten in extra rendement via een vastgoedinvestering.

Maar er zijn nog tal van andere redenen waarom een investering in studentenkamers enorm voordelig kan zijn, ook als je geen zoon of dochter op kot hebt:

  • Relatief laagdrempelige investering waarbij de financiële inbreng vaak minder is dan bij andere, klassieke vastgoedinvesteringen zoals de verhuur van een privéhuis.
  • Een van de meest inflatiebestendige investeringen.
  • Een zeer goede diversificatie voor de vastgoedportefeuille.
  • Weinig risico en kans op hoog rendement.

 

Wat zijn de risico's? En waar moet je allemaal op letten?

Een investering, in vastgoed of daarbuiten, bevat steeds een risico. Maar bij studentenkamers blijft dat risico zeer beperkt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat studentenaantallen blijven stijgen en dat het aanbod aan kwalitatieve studentenwoningen niet altijd mee kan met de vraag.

In Brussel bijvoorbeeld begeven de studenten zich op de traditionele woningmarkt, omdat er een tekort is aan specifieke residenties die aan hun wensen voldoen. En ook in de andere universiteitssteden zien we gelijkaardige evoluties. Een goede opportuniteit dus, eentje die een vrij hoge zekerheid aan huurinkomsten met zich meebrengt.

Belangrijk hierbij is het kernwoord “kwaliteit”.  

Je kan met een investering in studentenvastgoed een zeer mooi rendement krijgen. Wel zijn er enkele zaken waar je op moet letten als je jouw rendement wil optimaliseren: de kwaliteit en locatie van de studentenwoning, een goed beheer en een goede voorbereiding zijn key.

 

De locatie van de studentenkamer

De belangrijkste voorwaarde voor een goede investering in studentenkamers is de ligging van het kot. Op wandel- of fietsafstand van een universiteit of hogeschool is ideaal. En ook de nabijheid van openbaar vervoer is een belangrijke factor bij het bepalen van de locatie.

Best informeer je je wel grondig over de toekomstplannen voor jouw locatie. Een universiteit of hogeschool kan namelijk beslissen om een bepaalde opleiding te verplaatsen of te schrappen. En een stadsbestuur kan kiezen om een campus of faculteit te verhuizen.

 

Veel comfort leidt tot weinig leegstand

Comfort is een belangrijke voorwaarde voor een goede belegging. Studenten stellen steeds hogere eisen voor hun kot en verwachten een (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen toilet en badkamer. Dat vergt best wat investeringen, maar zo kan je als verhuurder wel je rendement optimaliseren. Met extraatjes als een fietsenstalling, parking, opbergruimte en meubilair maak je nog meer kans om huurders te vinden.

Een continue verhuring is aangewezen wanneer je maximale rendementen nastreeft. Hou er dus rekening mee dat studenten tijdens het academiejaar kunnen stoppen met studeren en informeer je opnieuw bij de universiteit of hogeschool over de uitval. Om voldoende huurders te vinden, moet je ze ook eerst zoeken via gerichte kanalen. Adverteer bijvoorbeeld op gespecialiseerde websites en hang affiches op in middelbare scholen en universiteiten.

  

Beheer van studentenvastgoed: zelf doen of laten doen? 

De meeste zullen denken dat ze de beste zaak doen om zo veel mogelijk zelf te doen. Een ietwat verouderde studentenkamer zelf kopen, renoveren en verhuren lijkt vaak de meest voordelige oplossing. Hoewel dit ongetwijfeld voor sommige mensen de juiste keuze is, moet u ook nadenken over de tijd dat u dan zal steken in reparaties, huurderswissels, eventuele schookmaak van de gemeenschappelijke ruimtes en algemeen beheer van uw vastgoed.

De meeste mensen zien het niet zitten om zo veel tijd te spenderen aan hun investering en zoeken net een arrangement om hun geld het werk te laten doen.

Wens je een dergelijke zorgeloze investering? Kies dan best voor een partner die nieuwbouw blokken met student

 

Het belang van een goede voorbereiding en de juiste timing 

Een ander aandachtspunt bij een investering in studentenkamers is de administratie. De opmaak en registratie van het huurcontract, de opvolging van de betalingen, het beheer van de huurwaarborg, de afhandeling van een plaatsbeschrijving …: het passeert allemaal de revue. Gelukkig kan een professionele uitbater of een verhuurkantoor de exploitatie overnemen, net zoals bij andere vormen van beleggingsvastgoed.

Ook merken we graag op dat een academiejaar een eigen structuur heeft. In tegenstelling tot klassiek vastgoed kent de verhuurmarkt van studentenkamers slechts drie piekmomenten: de start van beide semesters en de zomervakantie. Ben je tegen dan niet klaar om jouw kot te verhuren? Dan mis je de boot en heb je uitzicht op minstens een jaar zonder inkomsten. Begin dus op tijd met de voorbereidingen en de zoektocht naar huurders. 

Niet zeker waar eerst te beginnen? Een professionele partner staat je met plezier bij.

 

De conclusie: is investeren in studentenvastgoed een goede belegging? 

Studentenvastgoed is een aantrekkelijke investering. Het bevat weinig risico’s, is de perfecte diversificatie voor jouw vastgoedportefeuille en kan erg rendabel zijn als je rekening houdt met de wensen van studenten en kiest voor een kwalitatieve woning die op een goede locatie ligt.

Wil je graag meer info over investeren in studentenkamers?

Stuur ons gerust een mailtje. We helpen je met plezier verder!

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed