Studentenkamers

Investeren in een studentenkot voor uw eigen kinderen of om huurrendement te ontvangen. 

Zoals elke investering houdt een belegging in studentenkamers risico’s in. Bekende universiteitssteden als Leuven, Gent en Brussel tellen zeer studenten, maar ook een groot aantal koten. Dat geldt ook voor minder grote studentensteden als Hasselt, Kortrijk en Brugge. 

Natuurlijk zijn er ook voordelen: een investering in studentenkamers is, net als andere vormen van vastgoed, bestand tegen inflatie. Gezien de lage rente kan lenen fiscaal ook erg interessant zijn.

Samengevat:

  • Goed als diversificatie van je vastgoedportefeuille
  • Inflatiebestendig
  • Jaarlijks of semesterieel opnieuw studenten zoeken 
  • Locatie is zeer belangrijk, dreigend overaanbod in grote studentensteden
  • Hou rekenning met toekomstplannen van universiteiten of stedelijk beleid

 MEER INFORMATIE

 

Waarop moet je letten?

De belangrijkste voorwaarde voor een goede investering in studentenkamers is de ligging van het kot. Op wandel- of fietsafstand van een universiteit of hogeschool is ideaal. Helaas is die voorwaarde niet absoluut. Een universiteit of hogeschool kan namelijk beslissen om een bepaalde opleiding te verplaatsen of te schrappen. Een stadsbestuur kan dan weer kiezen om een campus of faculteit te verhuizen. Informeer je dus grondig over de toekomstplannen voor je locatie.

 

Zelf doen of laten doen?

Wie investeert in vastgoed, behaalt een maximaal rendement door zo veel mogelijk zelf te doen. Een ietwat verouderde studentenkamer zelf kopen, renoveren en verhuren is de meest voordelige oplossing. Maar de meeste mensen zien het niet zitten om zo veel tijd te spenderen aan hun investering. De oplossing? Kopen, renoveren en verhuren via gespecialiseerde firma’s. De keerzijde? Dat kost geld en beknot dus je nettorendement.

Wie de handen niet zelf uit de mouwen wil steken, kan kiezen tussen gerenoveerde en nieuwe studentenkamers. Wie voor een pure investering gaat, koopt beter gerenoveerde kamers. Die zijn goedkoper dan nieuwe koten, waardoor je kan diversifiëren in je vastgoedportefeuille. Wie een studentenkamer voor zijn eigen kinderen wil kopen, gaat best voor een nieuwbouw. Die garandeert alle moderne comfort.

 

Veel comfort leidt tot weinig leegstand

Comfort is meteen ook een belangrijke voorwaarde voor een goede belegging. Studenten stellen steeds hogere eisen voor hun kot en verwachten een (draadloze) internetverbinding, digitale tv-voorzieningen en een eigen toilet en badkamer. Dat vergt dus heel wat investeringen, maar alleen zo kun je als verhuurder leegstand vermijden. Met extraatjes als een fietsenstalling, parking, opbergruimte en meubilair maak je nog meer kans om huurders te vinden.

Een continue verhuring is aangewezen wanneer je maximale rendementen nastreeft. Hou er dus rekening mee dat studenten tijdens het academiejaar kunnen stoppen met studeren. Informeer je dus opnieuw bij de universiteit of hogeschool over de uitval. Om voldoende huurders te vinden, moet je ze ook eerst zoeken via gerichte kanalen. Adverteer bijvoorbeeld op gespecialiseerde websites en hang affiches op in middelbare scholen en universiteiten.

 

Goed voorbereiden

Een ander aandachtspunt bij een investering in studentenkamers is de administratie. De opmaak en registratie van het huurcontract, de opvolging van de betalingen, het beheer van de huurwaarborg, de afhandeling van een plaatsbeschrijving …: het passeert allemaal de revue. Gelukkig kan een professionele uitbater of een verhuurkantoor de exploitatie overnemen, net zoals bij andere vormen van beleggingsvastgoed.

En dan is er nog de eigen structuur van een academiejaar. In tegenstelling tot klassiek vastgoed kent de verhuurmarkt van studentenkamers slechts drie piekmomenten: de start van beide semesters en de zomervakantie. Wie tegen dan niet klaar is om zijn kot te verhuren, mist de boot en heeft uitzicht op minstens een jaar zonder inkomsten. Begin dus op tijd met de voorbereidingen en de zoektocht naar huurders.

 

Samengevat

Beleggen in studentenkamers kan rendabel en dus leuk zijn, maar hou altijd in je achterhoofd dat vastgoed veel meer is. Studenten vormen een relatief kleine doelgroep en de nadelen van koten wegen lang niet altijd op tegen de voordelen. Studentenkoten zijn vooral goed als diversificatie van je vastgoedportefeuille. Je spreidt je risico’s en houdt eventueel zelfs middelen over om te investeren in exploitatievastgoed als hotelkamers en vakantieparken.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed