Parkeergarages

Investeer in inflatiebestendig vastgoed met weinig onderhoud

Heel vaak zijn volledige parkeergebouwen in handen van steden of grote vermogens zoals pensioenfondsen, verzekeraars of rijke families. Tot op vandaag zijn er weinig mogelijkheden om in dergelijke projecten te stappen. In België is enkel Creaparking actief bezig met het verkopen van dergelijke vastgoedbeleggingen.

Samengevat

 • Eén van de meest rendabele beleggingen in het vastgoed
 • Betalend parkeren heeft nog een groot groeipotentieel in België
 • Parkeertarieven stijgen veel sneller dan de inflatie
 • U kan investeren aan lagere instapprijs dan bij appartementen of huizen
 • Geen slechte betalers/huurders
 • Parkings vragen veel minder onderhoud dan huizen of appartementen
 • Parkeergarages zijn het minst gevoelig voor de crisis

Investeren in Parkings? De nieuwe parking in Rijsel wordt in Mei 2019 opgeleverd en zal direct rendement genereren

Parkeer uw spaargeld veilig 

Door een historisch lage rendement op het klassieke spaarboekje vinden steeds meer investeerders de weg naar de vastgoedmarkt. De combinatie van zekerheid, stabiliteit en een interessante return overtuigt beleggers om hun spaargeld te laten renderen. De meeste investeerders denken bij vastgoed al snel aan een tweede woning in de Ardennen of een appartement aan de Vlaamse kust. Toch heeft ons land nog meer investeringsmogelijkheden te bieden: exploitatievastgoed zoals hotelkamers, vakantieparken of parkeergarages maken in 2015 hun opmars.

Kent u het frustrerende gevoel dat u in de stad maar geen parkeerplaats kan vinden? Minutenlang tevergeefs rondrijden op zoek naar een staanplaats voor uw wagen? Het parkeertekort in steden is bijna tastbaar. De grote vraag overtreft het beperkte aanbod ruimschoots. En dat is ook meteen de reden waarom een belegging in parkings zo interessant is. De nood aan veilig parkeerplaatsen is hoog en dat resulteert in een aantrekkelijk rendement.

Hoe wordt u belast op een investering in parkings?

Een parking is een onroerend goed en wordt dus op dezelfde manier belast als een woning of appartement. Gebruikt de huurder uw staanplaats louter privé dan wordt de belasting berekend op basis van het kadastraal inkomen. De maandelijkse huurinkomsten zijn in dat geval dus niet belastbaar. Wanneer de huurder er beroepsmatig gebruik van maakt, komt de werkelijke huuropbrengst wel in het belastingvizier.

Parkeerplaatsen zijn onderhevig aan btw 

Het enige verschil met andere vormen van vastgoed is dat u voor een parkeerplaats onderhevig bent aan btw. De huurprijs zal dus met 21% moeten stijgen. Daarnaast moet u ook een btw-nummer aanvragen en regelmatig offertes indienen. Dat klinkt als een administratieve rompslomp maar brengt ook een fiscaal voordeel met zich mee. U kan genieten van een btw-aftrek voor de goederen en diensten die u kocht in het kader van de verhuur.

Wat zijn de voor- en nadelen van een belegging in parkeerplaatsen?

Wat zijn de voordelen van een investering in een parking?

 • Minder eigen inbreng nodig om te kunnen investeren.
 • Het is een financieel toegankelijke belegging.
 • Een parkeerplaats brengt weinig onderhoud met zich mee.
 • Het risico op leegstand is erg gering.
 • Geen problemen met wanbetaling.
 • De investering is inflatiebestendig.
 • De woninghuurwet is niet van toepassing. Dat wil zeggen dat u als verhuurder meer contractuele vrijheid heeft en eventuele problemen sneller kan oplossen.

Welke nadelen brengt een belegging in een staanplaats voor uw wagen mee?

Het spreekt voor zich dat een parkeerplaats in een winkelstraat of vlak bij een station populairder zal zijn dan een afgelegen alternatief. De locatie heeft dus een sterke invloed op het rendement van uw investering. Rekening houden met de ligging van de staanplaats is dus van essentieel belang. Daarnaast bent u ook afhankelijk van de plaatselijke gezaghebbers.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed