Duits Vastgoed

Investeren in Duits vastgoed

Soms kan het een uitdaging zijn om in ons eigen land een geschikte vastgoedinvestering te vinden. De return op het klassieke spaarboekje heeft immers een historisch dieptepunt bereikt. En wanneer u in aandelen investeert, wordt u een speelbal van de beurs. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Belgische investeerders hun zoektocht naar meerwaarde voortzetten over de landsgrenzen heen.

 

Waarom Duits vastgoed kopen?  

Sterke economie in Duitsland

Duitsland heeft een van de sterkste economieën ter wereld. Het welvarende land wordt dan ook beschouwd als de motor van Europa. Die titel wordt grotendeels bepaald door de lage Duitse werkloosheidsgraad. De drukke arbeidsmarkt duwt de consumptie de hoogte in. En dat heeft ook een positieve invloed op de vraag naar betaalbare woningen. Investeerders kunnen met Duits vastgoed rekenen op stabiliteit en zekerheid. Het stijgende aantal werknemers en de toenemende loonmassa laten immers een frisse wind waaien over de vastgoedmarkt.

Meer dan de helft van de Duitsers huurt een woning

In tegenstelling tot de Belgen zijn onze oosterburen niet geboren met een baksteen in hun maag. Amper 40 % van de bevolking bezit een eigen woning. De voornaamste reden daarvoor is dat de Duitsers niet kunnen genieten van de hypothecaire aftrek. Het gebrek aan die fiscaal voordelige prikkel maakt de huurdersmarkt aantrekkelijker. De grote vraag naar huurwoningen resulteert dan ook in een gestructureerde markt onder professioneel toezicht. Daarnaast zorgt de stevige verhuurconcurrentie ook voor een ruim en kwalitatief aanbod van vastgoed. De verhouding tussen de realistische vastgoedprijzen en de degelijke staat van de Duitse woningen is in een gezonde balans.

Lage vastgoedprijzen in Duitsland

Door de lage vastgoedprijzen is de Duitse markt erg toegankelijk. Vanaf 70.000 euro vindt u al een woning, terwijl u voor Belgisch vastgoed al snel het dubbele neertelt. De gunstige aankoopprijs geeft het meerwaardepotentieel een duwtje in de rug. Experts verwachten namelijk dat de woningprijzen jaarlijks met gemiddeld 3 % stijgen. Die rooskleurige vooruitzichten zorgen ervoor dat investeerders in Duits vastgoed op hun beide oren kunnen slapen.

Historisch lage rente voordelig voor investeerders

Spaarders zuchten al bij de gedachte aan een lage rente. Voor hen betekent dat immers dat hun spaargeld amper iets zal opbrengen. Toch is een bescheiden interest niet voor iedereen slechts nieuws: investeerders profiteren namelijk van een lage rente. Ze kunnen dan tegen gunstigere tarieven een hypothecaire lening aangaan.

Vangnet bij wanbetaling

Duitsers zijn wereldberoemd voor hun degelijke werk en stevige inzet. Ook op de huurdersmarkt worden ze over het algemeen als betrouwbaar bestempeld. Voor de uitzondering op die regel is heeft Duitsland het ‘Finanzamt’ opgericht. Wanneer er zich problemen zouden voordoen met de huurders, neemt dat overheidsorgaan de maandelijkse betaling van de huur over. Op die manier zijn vastgoedinvesteerders altijd zeker van hun inkomsten.

 

Samengevat

  • De Duitse vastgoedmarkt is aan het groeien
  • De verhuurdersmarkt is er professioneel georganiseerd wat onderhoud efficienter maakt
  • De instapprijzen zijn een pak aantrekkelijker dan die op de Belgische huizenmarkt
  • Zeer goede diversificatie van uw Belgische vastgoedportefeuille

 

Gerelateerde blogberichten:

De evolutie van de woonprijzen in Duitsland

Steeds meer Belgen investeren in Duits vastgoed

Hoe werkt de huurdersmarkt in Duitsland?

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed