Businessflats

Businessflats zijn kwalitatieve appartementen waarin expats enkele maanden of zelfs jaren verblijven. De meeste bevinden zich in Brussel, onder meer in de Europese wijk. Daar liggen de prijzen erg hoog: wat betekent dat voor een investering in businessflats?

Voordelen investeren in businessflats

Brussel ligt in het hart van Europa en is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook van de hele Europese Unie. De belangrijkste Europese instellingen zijn er gevestigd en ook de NAVO heeft er haar hoofdkwartier. Brussel oefent zo een enorme aantrekkingskracht uit op buitenlandse diplomaten.

Daarnaast is Brussel het financiële en economische hart van België. Talloze grote internationale bedrijven hebben er een vestiging, en die hebben uiteraard werknemers nodig. De meeste kiezen voor een woning met voldoende comfort dicht bij het stadscentrum.

Maar net omdat Brussel zo'n hoge aantrekkingskracht heeft zijn de vastgoedprijzen de laatste jaren al aanzienelijk gestegen waardoor de vastgoed investeerder extra diep in zijn of haar zakken moeten kijken om hier een slag te kunnen slaan.

Businessflats buiten Brussel

We vinden ook businessflats in andere Belgische grootsteden zoals Antwerpen of Luik. Hoewel er zich nog steeds nieuwe bedrijven in Antwerpen vestigen, raakt ook hier de vastgoed markt snel gesatureerd. Luik daarentegen heeft nog veel ruimte voor groei (en is dat ook volop aan het doen).

De vraag naar businessflats is dus groot en gezien hun topliggingen zijn de huurprijzen vaak hoog. In vergelijking met andere landenzijn de vastgoedprijzen in België zelfs enigszins ondergewaardeerd. Dat laat ruimte voor groei en dus een mooi meerwaardepotentieel.

 

Nadelen investeren in businessflats

Businessflats zijn duur. Vooral de appartementen op de beste locaties in het hart van de stad zijn onbetaalbaar voor de modale belegger.

Door de hoge huurprijzen kampen sommige businessflats met leegstand, hoewel de globale bezettingsgraden nog steeds goed zijn. Aangezien businessflats een nichemarkt vormen, is de zoektocht naar huurders ook niet vanzelfsprekend. Er bestaan wel verhuurmaatschappeijen.

Beleggers die zich toch een businessflat kunnen veroorloven, moeten zich door die hoge aankoopprijs bewust zijn van een eerder laag procentueel rendement. Zakelijke appartementen renderen dan ook vooral op de erg lange termijn.

Hoe kan u dit wel doen met een iets bescheidener budget?

Vaak zijn er hotels die naast een gewone kamer ook een businessflat aanbieden. Deze zijn dan voorzien van extra kastruimte en een kleine keuken, en zijn bedoeld om zakenmensen voor een iets langere tijd te accomoderen. Deze zijn voor u als investeerder iets lager in aankoop, en u kan nog steeds meegenieten van alle voordelen van investeren in hotelvastgoed.

 

Onze ervaring met investeren in businessflats

Businessflats zijn een goede langetermijninvestering voor beleggers die ze zich kunnen permitteren. Vastgoed in Brussel is nog steeds ondergewaardeerd en dat biedt mogelijkheden, maar voor de modale belegger liggen de beste businessflats niet meteen binnen handbereik.

Samengevat:

  • Belangrijkste voordeel: goede locaties om te investeren, ook in België
  • Belangrijkste nadeel: de aankoop- en huurprijzen liggen erg hoog
  • Geschikt voor beleggers met ervaring op de zakelijke vastgoedmarkt

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed