Appartementen

Waarom kiezen voor 
klassiek vastgoed als investering?

Investeren in appartementen en huizen - klassiek vastgoed - is al jaren een veilige haven voor tal van beleggers. Het gaat immers om een tastbare investering: u koopt bakstenen. Bovendien blijft de vraag stijgen, waardoor de Belgische huizenmarkt al twintig jaar aan een stevige opmars bezig is. Vastgoed om te verhuren is echter wel gebonden aan tal van regels, die in de eerste plaats de huurder en niet de verhuurder-eigenaar beschermen.

Bevolking neemt toe

Een huis of appartement als investering is aantrekkelijk voor zowel grote investeringsfondsen als kleine gezinnen. Veel beleggers zijn gewonnen voor de veiligheid en zekerheid: wat er ook gebeurt, u heeft iets tastbaars in handen. Wie eigenaar is van vastgoed om te verhuren, kan zijn pand ook altijd zelf bewonen. Die stabiliteit is voor veel investeerders belangrijk.

In België blijft de vraag naar klassiek vastgoed ook stijgen. De belangrijkste oorzaak is de toename van de bevolking, vooral door de toegenomen immigratie. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een kwalitatieve huurwoning of -appartement, en dat biedt vanzelfsprekend mogelijkheden voor wie vastgoed als een investering beschouwt.

Klassieke verhuurproblemen

Investeren in appartementen of huizen om te verhuren kan dus rendabel zijn, maar brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee. Zo is er altijd een kans op wanbetalingen, huurschade en leegstand. De Belgische wetgeving is vooral gericht op de bescherming van de huurder, veel meer dan op die van de verhuurder. De kosten van klassieke verhuurproblemen kunnen oplopen en later uw rendement beknotten.

Scheve verhouding

Wie echter op een goede locatie een huis of appartement als investering koopt, doet bijna altijd een goede zaak. Helaas zijn de zeer dure woningen op goede locaties wel stilaan onbetaalbaar aan het worden, denk maar aan de torenhoge vastgoedprijzen in grootsteden. De aankoopprijzen zijn er zo hoog, dat de huurprijzen niet gevolgd zijn en de verhouding scheef zit. Het procentuele rendement is dus erg laag, en daarbovenop komen extra kosten zoals de registratierechten.

Wie wil investeren in appartementenen huizen met veel kans op meerwaarde, kijkt best ook eens naar het buitenland. Voor de zeer vermogende beleggers zijn vooral de zogenaamde 'supersteden' zoals Londen, New York, Amsterdam en de de Duitse grootsteden zoals Frankfurt en München in trek. Brussel blijft relatief goedkoop in vergelijking met andere grootsteden, waar het ook de vraag is hoelang dergelijke extreme prijzen nog standhouden.

Groeimarkten bieden mogelijkheden

De groeimarkten vormen een alternatief voor vastgoed als investering. De bekendste voorbeelden zijn de Duitse vastgoedmarkt en de Chinese binnensteden. In Duitsland stagneerden de prijzen dertig jaar en zijn ze sinds kort aan een opwaartse beweging begonnen. Ondanks de lagere aankoopprijzen is er evenveel zekerheid en rendement.

Ten slotte brengt een huis of appartement als investering het meeste op wanneer u zelf het pand koopt, renoveert en weer doorverkoopt. Dat neemt wel heel wat tijd in beslag, een investering die veel mensen niet kunnen of willen doen. Maar hoe  meer werk u uitbesteedt, hoe lager uw procentueel rendement komt te liggen.

Samengevat

  • Vastgoed als investering is een veilige en tastbare belegging
  • Het principe is eenvoudig: u koopt en verhuurt
  • Op lange termijn zijn mooie meerwaardes mogelijk

Ons advies

  • Kies bij vastgoed om te verhuren voor goedkope appartementen of kleine rijhuizen. Daarvoor liggen de relatieve rendementen en meerwaardes het hoogst.
  • Grootsteden blijven de veiligste optie met kans op stevige meerwaardes.
  • Denk minstens vier keer na over elke huurder. Er is altijd een risico op klassieke verhuurproblemen zoals wanbetalingen, huurschade en zelfs leegstand.
  • Bestaand vastgoed opkopen en zelf vernieuwen verhoogt de rentabiliteit, maar ook het werk.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed