Aandelen

Hoe kan ik beleggen in aandelen?

Wie op zoek is naar een hoger rendement dan wat het spaarboekje genereert, kiest vaak voor aandelen. Met investeringsaandelen vergroten beleggers op lange termijn hun vermogen met gemiddeld 1 tot 2 procent. Maar: aandelen zijn erg volatiel en niet tastbaar.

 

Aandeelhouder worden

Beleggen in aandelen komt veel voor. Als u belegt in aandelen, koopt u een deel van een bedrijf. U bent dan aandeelhouder van een bedrijf. Het bedrag dat u betaalt voor een aandeel heet de koers. De koers ontstaat op de beurs.

Deze koers stijgt wanneer er veel vraag is naar de aandelen van een bepaald bedrijf. De koers kan ook dalen als er weinig vraag is. De koers hangt ook af van hoe het gaat met een bedrijf.

Winst maak u door de aandelen te verkopen aan een hogere koers dan dat u ze gekocht hebt. Verder kan u als aandeelhouder ook een dividend ontvangen. Een dividend is een soort winstuitkering.

 

Winstgevend maar onstabiel

Aandelen zijn het enige financiële product die er van de ene op de andere dag kunnen voor zorgen dat je miljonair bent. Helaas kan u de volgende dag ook helemaal blut zijn. De speculatie op de beurzen maakt namelijk dat wie belegt in aandelen, lucht koopt. Je krijgt maximaal een velletje papier, en kapitaalsgarantie is er nooit.

Het aantal grote (en op het eerste gezicht betrouwbare) bedrijven dat de jongste jaren over de kop ging en zijn aandeelhouders niets meer kon uitkeren, is amper op een hand te tellen: Lehman Brothers, Fortis, Dexia …

Denk ook aan de intussen beruchte Facebookbubbel: bij de beursintroductie van het sociale medium voorspelden veel waarnemers dat de koers van het aandeel ongekende toppen zou scheren. Het tegendeel bleek waar, met tal van ontevreden aandeelhouders tot gevolg.

 

De oplossing?

Beleggen in vastgoed, want vastgoed is tastbaar en zeker. In tijden van crisissen hebt u zo (letterlijk) een dak boven je hoofd, of kan u terugvallen op de huurinkomsten. Iedereen heeft immers een woning nodig.

Het rendement op lange termijn is trouwens hetzelfde als bij aandelen, behalve wanneer het gaat om risicoaandelen.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed