Alternatieven

Welke beleggingsalternatieven bestaan er?

1. Op het spaarboekje

Veel Vlamingen plaatsen een groot deel van hun geld op een spaarboekje of kiezen ervoor om te beleggen in obligaties. Het is veilig, eenvoudig en je kan je geld in heel wat gevallen altijd opvragen. 

Maar het rendement is bitter weinig vergeleken met vastgoed. Al sinds 2009 staan de rentes op spaarboekjes bijzonder laag. De verwachting is niet dat ze zullen stijgen. 

 

2. Beleggen in obligaties

Investeren in obligaties is nog zo'n mogelijkheid waar veel Vlamingen voor kiezen, terwijl het eigenlijk maar weinig opbrengt.Het redenement van obligaties is ongeveer gelijklopend met de rentes van spaarboekjes. Ook daarin wordt geen verandering voorspeld.

 

3. Beleggen in aandelen

Wie op zoek is naar een hoger rendement dan wat het spaarboekje genereert, kiest vaak voor een investering in aandelen. Met investeringsaandelen vergroten beleggers op lange termijn hun vermogen met gemiddeld 1 tot 2 procent. 

Maar aandelen zijn erg volatiel en niet tastbaar. Meer informatie hierover vindt u onder de link of in het linkermenu.

 

4. Beleggingsfondsen

Bij een investering in een beleggingsfonds koopt u een deel van een fonds. Dit deel heet een participatie. Een beleggingsfonds belegt jouw geld en het geld van andere beleggers in verschillende bedrijven.

 

5. Opties kopen

Beleggen in opties is ook een optie. Dan koopt u het recht om een onderliggende waarde te kopen of te verkopen voor een bepaalde prijs. 

Met een optie koopt u vaak honderd aandelen. Het gaat dan ook over veel geld, waardoor het risico ook hoger ligt. Een optie is dan ook alleen interessant voor mensen die actief beleggen.

 

6. Investeren in futures

Een future is een overeenkomst waarmee u belegt in de waardeverandering van een product. Elke dag berekent de financiële onderneming hoeveel de koers van het product is gestegen of is gedaald sinds de dag ervoor. Als de koers is gesteken maakt u winst aan uw investering in futures, anders doet u verlies.

 

7. Beleggen in pensioensparen

Pensioensparen is een welkome aanvulling op het wettelijk pensioen. Bovendien zijn uw bijdrages fiscaal aftrekbaar. Maar de investering houdt ook risico's in: uw geld groeit of krimpt op het ritme van de financiële markten. Dus wanneer de beurzen terugvallen, krimpt ook uw pensioen.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed