Groepsverzekering

Investeren in vastgoed met een groepsverzekering

Een groepsverzekering is een verzekeringscontract dat door de werkgever wordt afgesloten. Naast een waarborg voor overlijden en langdurige arbeidsongeschiktheid is het ook een slimme manier om een aanvullend pensioen op te bouwen.  

Hieronder vindt u de volgende informatie: 

  • Wat is een groepsverzekering?
  • Wat gebeurt er met de groepsverzekering als ik van werk verander?
  • Mag ik nog vóór mijn pensioen met het gespaarde bedrag van de groepsverzekering investeren in vastgoed? Ja!
  • De voor- en nadelen van een groepsverzekering

Wat is een groepsverzekering?

Een groepsverzekering kan worden afgesloten door een werkgever voor zijn personeelsleden. De werkgever zet dan maandelijks een bedrag opzij om te sparen voor zijn werknemers.

 

Voor wie is groepsverzekering?

Het antidiscriminatieprincipe stelt dat er enkel onderscheid gemaakt mag worden tussen arbeiders en bedienden. Een groepsverzekering afsluiten op basis van geslacht kan dus bijvoorbeeld niet.

 

Financiering van de groepsverzekering

De financiering van een groepsverzekering ligt contractueel vast. De ene werkgever neemt alle stortingen voor zijn eigen rekening, de andere kiest ervoor om een deel van het loon van de werknemers opzij te zetten. 

Hoe groot dat deel precies is kan u niet zelf bepalen. Het kan gaan om een vast bedrag dat voor alle personeelsleden van toepassing is of een bepaald percentage van iemands loon.

Bovendien is het ook voordelig voor een vennootschap omdat de maandelijkse stortingen fiscaal aftrekbaar zijn.

 

Wat gebeurt als ik van werk verander?

Wanneer u verandert van werk zijn er voor uw opgebouwd kapitaal drie mogelijke bestemmingen:

1. Het gespaarde bedrag laten staan bij uw vorige werkgever. Op die manier fungeert het als een soort van spaarboekje en blijft u de interesten ervan ontvangen.

Opgelet! Het is belangrijk dat u hier nagaat of er een ‘waarborg voor overlijden’ is opgenomen in uw verzekeringscontract. Zoniet, brengt u uw geld beter onder in een onthaalstructuur. Dat is een verzekeringscontract voor de overdracht van het geld wanneer u uw werkgever verlaat of zou overlijden.

2. U kan het geld meenemen naar uw nieuwe werkgever. Zo’n transfer is bovendien kosteloos.

3. Als uw nieuwe werkgever geen groepsverzekering heeft afgesloten, kan u het geld overbrengen naar een gemeenschappelijke kas.

Als u ervoor kiest om een zelfstandige te worden, blijven bovenstaande opties mogelijk (behalve de eerste). 

 

Goed om te weten

Wanneer u uit dienst bent, kan u niet meer verder sparen. Dat komt omdat er privé andere belastingtarieven gelden dan bij een pensioencontract. Mocht u toch zelf een aanvullend pensioen willen opbouwen kan u beroep doen op pensioensparen of het langetermijnsparen.

 

Mag ik met mijn groepsverzekering investeren in vastgoed?

Absoluut! Normaal gezien kan u het gespaarde bedrag enkel opvragen wanneer u de pensioenleeftijd hebt bereikt, maar voor een vastgoedinvestering maakt de wet een uitzondering. 

U mag een deel van het bedrag gebruiken om onroerend goed te kopen, bouwen, renoveren of herstellen. Dat betekent dat het voorschot kan dienen om verbouwingswerken te financieren of uw hypothecaire lening af te betalen.

U moet dus niet langer wachten om uw vastgoeddroom te realiseren. Het maximumbedrag dat u kan aanspreken is 65% van het opgebouwde kapitaal.

 

Samengevat: de voordelen en nadelen van een groepsverzekering

Voordelen

  • Via een groepsverzekering kan u een aanvullend pensioen opbouwen.
  • Het is fiscaal erg gunstig voor zowel vennootschappen als werknemers omdat u maar licht belast wordt op het opgebouwde kapitaal.
  • Met een deel van het opgebouwde kapitaal kan u een vastgoedinvestering financieren nog voor u op pensioen gaat.
  • Meestal wordt ook uw gezin beschermd door een groepsverzekering.

Nadelen

  • Wanneer uw werkgever beslist om een deel van uw loon te sparen, ontvangt u dat bedrag (in principe) pas als u op pensioen gaat. Het is dus een vorm van uitgesteld loon. 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed