Zo krijgt u uw betaalde registratierechten terug

Wie een woning koopt en die binnen de twee jaar weer verkoopt, kan de betaalde registratierechten terugkrijgen. Dat is mooi meegenomen, maar hoe pakt u het precies aan? En waarop moet u letten?

Wie een onroerend goed koopt, betaalt daarvoor registratierechten. Die vormen een soort belasting op de registratie van de notariële akte. De tarieven verschillen per landsdeel: in Vlaanderen betaalt u doorgaans 10% van de verkoopprijs, in Brussel en Wallonië12,5 %.

Weinig vastgoedinvesteerders weten dat ze de betaalde registratierechten kunnen terugvragen wanneer ze het pand binnen de twee jaar opnieuw verkopen. Concreet kunt u in Vlaanderen en Wallonië 60% en in Brussel 36% van de betaalde registratierechten terugkrijgen. Daarvoor moet u aan twee voorwaarden voldoen:

 

1. Een notariële akte tegen het volle tarief

De eerste verkoop moet vastgesteld zijn in een notariële akte en onderworpen aan het volle tarief van 10% in Vlaanderen of 12,5% in Wallonië of Brussel. Voor bescheiden woningen waarvan de registratierechten lager liggen, het zogenaamde 'klein beschrijf', kunt u dus geen registratierechten recupereren.

Ook de tweede verkoop moet vastgelegd zijn in een authentieke (notariële) akte. Belangrijk is dat de verkoper dezelfde persoon is als de initiële koper. Goed om weten is dat de wederverkoop wel onder het tarief van het klein beschrijf kan vallen, 5% in Vlaanderen en 6% in Wallonië.

 

2. Termijn van maximaal twee jaar

De termijn van twee jaar loopt vanaf de datum van de authentieke aankoopakte tot de datum van de authentieke herverkoopakte. De data van het compromis of eventuele andere verkoopsdocumenten zijn dus van geen belang. 

Wie een woning koopt en die binnen de twee jaar weer verkoopt, kan de betaalde registratierechten terugkrijgen.

 

Hoe vraag ik de registratierechten terug?

U vraagt uw registratierechten terug aan de ontvanger van registratierechten (het registratiekantoor) van de plaats waar de eerste aankoop is gebeurd. Dat doet u met een aangetekend verzoekschrift waarin u de redenen aanhaalt waarom u recht heeft op de terugbetaling.

Een andere, en veel eenvoudigere manier, is om het verzoek tot teruggave van de registratierechten rechtstreeks in de herverkoopakte op te nemen. Zo wordt de fiscus automatisch op de hoogte gebracht.

 

Op welk bedrag krijg ik terug?

De teruggave is niet altijd berekend op basis van de oorspronkelijke registratierechten. Wanneer u herverkoopt tegen een lager bedrag dan de initiële aankoop, wordt de teruggave berekend op de lagere herverkoopprijs.

Een concreet voorbeeld:

U kocht in Vlaanderen een woning voor 200.000 euro en betaalde dus 20.000 euro registratierechten. Binnen de twee jaar verkoopt u het pand weer, maar voor slechts 180.000 euro. U krijgt dus 60 % van de registratierechten van 18.000 euro - 10 % van 180.000 euro - terug. Concreet recupereert u dus 10.800 euro.

Bron: Moneytalk

Gerelateerde berichten:

Benieuwd welke belastingen u op vastgoed betaalt? Lees dan: Hoe worden we op vastgoed belast?

Benieuwd wat de tarieven van de registratierechten zijn? Lees dan: Hoeveel registratierechten moet ik betalen?

Benieuwd hoe u fiscaal kunt optimaliseren? Lees dan: Hoe kan ik hoge registratierechten vermijden?

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed