Wat is erfpacht?

De spreekwoordelijke baksteen in de Belgische magen weegt nog steeds zwaar door. Drie vierde van de Belgen bezit al een eigen huis en ook de vastgoedtransacties nemen toe. De schaarste aan bouwgronden, die resulteert in torenhoge prijzen, slaat de vastgoeddroom van veel jonge gezinnen aan diggelen. Erfpacht wordt in dat geval als oplossing aangehaald. 

Gemeenten gebruiken al jaren dit principe om gronden tegen schappelijke prijzen aan scholen en fabrieken aan te bieden. Het was dus slechts een kleine stap om dit ook voor woningen toe te passen. Het geeft particulieren bovendien ook de kans om in exploitatievastgoed zoals vakantieparken, parkings en hotels te beleggen.

Hoe werkt erfpacht?

Erfpacht is trouwens een eeuwenoude techniek die vandaag opnieuw heropleeft. Het principe is simpel: tegen een bepaalde vergoeding (canon) krijg je het recht om gedurende een bepaalde periode een grond te gebruiken alsof je zelf de eigenaar was. De canon is bovendien fiscaal aftrekbaar. Die bepaalde periode is wettelijk vastgelegd tussen de 27 en 99 jaar. Het is een aantrekkelijke manier om in vastgoed te investeren omdat de registratierechten aanzienlijk lager liggen. U betaalt slechts 0,2% terwijl u in Vlaanderen en Wallonië of Brussel respectievelijk 10% en 12,5% neertelt. Daarbovenop bespaart u als erfpachter ook de zware kosten voor de grondaankoop. U mag dan trouwens ook verhuren, bouwen en verbouwen op die grond. Het enige wat een erfpachter niet mag doen is de waarde van de grond verminderen. 

Meer info

Investeren in vastgoed via erfpacht biedt verschillende voordelen.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed