Onderzoek De Tijd raadt investeren in vastgoed aan

Investeren in vastgoed wordt beschouwd als een van de meest veilige en stabiele investeringen. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd. In onstabiele financiële tijden hebben potentiële beleggers steeds meer nood aan een houvast. Dat verklaart meteen ook het stijgende aantal vastgoedtransacties in 2015. Ondanks de economische crisis wist de vastgoedmarkt namelijk stand te houden en zelfs te groeien.

Waarom blijft de vastgoedmarkt overeind?

Inflatie resulteert in een automatische waardestijging

Inflatie of een algemene stijging van het prijspeil heeft een negatieve weerklank op het klassieke spaarboekje. Het geld dat u opzij zet, daalt immers in waarde. Het omgekeerde gebeurt echter in de vastgoedsector: de prijzen evolueren met de inflatie mee of overstijgen die zelfs. Stel dat u vandaag een appartement van 100 000 euro koopt bij een inflatie van 2,5%, dan stijgt de waarde van de woning binnen de vijf jaar met 13 000 euro.

Langetermijnrente laat uw belegging renderen

Een lage rente klinkt als muziek in de oren van investeerders. Ze kunnen goedkoper geld lenen en hebben op die manier een groter budget ter beschikking. De prijzen op de vastgoedmarkt schieten daardoor de hoogte in. Vanuit dat perspectief kan u het goed nieuws noemen dat de rente vandaag een historisch dieptepunt heeft bereikt. Een stijging van de rente zal niet voor morgen zijn en dat biedt potentiële beleggers meer zekerheid.

Meer vraag naar nieuwbouw door economische groei

Wanneer de economie groeit, nemen ook de inkomens en de koopkracht toe. Dat heeft een positieve invloed op de vastgoedprijzen, maar ook op de kwaliteit van het onroerend goed. Er wordt steeds meer comfort aangeboden en mensen zijn bereid hiervoor een hoger bedrag neer te tellen. Dat is meteen ook de reden waarom nieuwbouw aan een opmars bezig is.

Samengevat

Die drie indicatoren helpen u de evolutie op de vastgoedmarkt in te schatten. De toekomst ziet er voorlopig alvast positief uit. In België kan je dus op beide orgen slapen als u in vastgoed investeert.
 
Wat zijn de mogelijkheden om te investeren in vastgoed?

De vastgoedmarkt blijft om verschillende redenen overeind.

Gerelateerd:

Wilt u investeren in vastgoed in België? Dit zijn de mogelijkheden.

Waarom beleggen in klassiek vastgoed?

Welke fiscale voordelen brengt investeren in vastgoed met zich mee?

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed