Kan ik lenen om in vastgoed te investeren wanneer ik bijna met pensioen ga?

Investeren in vastgoed is niet alleen een mooi appeltje voor de dorst, maar ook een ideale manier om aan successieplanning te doen voor uw kinderen of kleinkinderen. Geen wonder dat wie op een zucht van zijn pensioen staat, vaak naar vastgoed kijkt om het verminderde inkomen te compenseren. Maar kan u bij uw bank of financiële instelling nog aankloppen voor een lening wanneer uw welverdiende rust nadert, of bent u dan te oud?

Eerst het goede nieuws: er bestaat geen enkele wetgeving die het verstrekken en ondertekenen van (hypothecaire) kredieten verbiedt na een bepaalde leeftijd. In theorie kan iedereen dus tot op de dag van zijn overlijden een lening aangaan bij een bank of kredietverstrekker.

Natuurlijk is de realiteit vaak een ander verhaal. Heel wat banken en financiële instellingen staan weigerachtig tegenover leningen voor iets oudere personen of mensen voor wie het pensioen nadert. Vaak dringen ze ook extra aan om toch maar die schuldsaldoverzekering af te sluiten, zodat ze verzekerd zijn van hun geld in het geval u vroegtijdig overlijdt.

 

Meer kans om te lenen voor exploitatievastgoed

De algemene regel luidt dat kredieten die met een beroepsinkomen worden terugbetaald, terugbetaald moeten zijn tegen het moment waarop het beroepsinkomen wegvalt voor, bijvoorbeeld, een pensioen. Met andere woorden: op latere leeftijd een lening afsluiten die u wil terugbetalen met uw (karig) pensioen, is allesbehalve vanzelfsprekend.

Toch hangt veel af van uw persoonlijke situatie. Wie op latere leeftijd in exploitatievastgoed wil investeren, maakt veel meer kans op een lening. De achterliggende redenering? Vaak overtreffen de huuropbrengsten de maandelijkse leninglasten, en dus is er in theorie geen enkel probleem. Bovendien zorgt investeringsvastgoed er zo voor dat u een mooi aanvullend pensioen genereert.

De kunst voor vastgoedinvesteerders is het vinden van een bank of financiële instelling die wil meegaan in uw investeringslogica. De meeste kredietverstrekkers staan aanvankelijk weigerachtig tegenover iets oudere mensen, maar stappen uiteindelijk mee in uw verhaal mits wat overtuiging. De beste tip: ga bij verschillende banken langs, uiteindelijk komt altijd wel iets uit de bus.

Zelfs op latere leeftijd kan u lenen om in vastgoed te investeren.

 

Samengevat:

  • Op latere leeftijd is het niet vanzelfsprekend om een lening te krijgen
  • Wie in vastgoed investeert om er opbrengsten uit te halen, maakt meer kans op een lening dan wie een tweede verblijf wil kopen. Exploitatievastgoed* zoals hotels en parkings zijn voorbeelden van puur investeringsvastgoed.
  • De huuropbrengsten overstijgen de maandelijkse lasten en genereren zo een aanvullend pensioen

* Wat is exploitatievastgoed?

Exploitatievastgoed is vastgoed dat is geoptimaliseerd naar functionaliteit en rendement. Daardoor zijn er weinig extra kosten. Bedoeling is dat het vastgoed maandelijks opbrengt en zo een aanvullend inkomen of pensioen genereert. Goede voorbeelden zijn hotelkamers, vakantieresidenties, parkings en serviceflats.

Exploitatievastgoed biedt de veiligheid en zekerheid van klassiek vastgoed dankzij de onderliggende waarde als borg. Wie leent om in exploitatievastgoed te investeren, kan met de maandelijkse inkomsten de terugbetaling verzekeren.

 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed