Investeren in vastgoed: privé of met een vennootschap?

Investeren in vastgoed kan op twee manieren: als privépersoon of met een (patrimonium)vennootschap. Wie zijn persoonlijk situatie en de verschillende mogelijkheden goed onder de loep neemt, kan aanzienlijke fiscale voordelen bekomen. We zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Wie investeert in vastgoed als privépersoon, kan nauwelijks kosten aftrekken. Daartegenover staat wel dat ook de opbrengsten hoofdzakelijk onbelast zijn. Met andere woorden: uw belastbaar inkomen blijft relatief laag, want het is beperkt tot uw beroepsinkomen. Zo haalt u heel wat winst uit uw investering.

Wanneer u met een vennootschap in vastgoed investeert - bijvoorbeeld met een patrimoniumvennootschap of als zelfstandige -, kunt u in principe alle kosten aftrekken. De keerzijde van de medaille is dat alle inkomsten van de vennootschap in theorie belastbaar zijn. Anders gezegd: uw belastbaar inkomen kan stijgen en in dat geval draagt u meer af aan de fiscus.

Doordat u met een vennootschap het vastgoed kan afschrijven, betaalt u tijdelijk ook minder belastingen. Dat is meteen ook de hoofdreden waarom investeren in vastgoed met een vennootschap interessant is. Het komt er dus op aan de inkomsten en uitgaven van de vennootschap goed in de gaten te houden.

Oud pand kopen? Met een vennootschap!

Wie met een vennootschap in vastgoed investeert, heeft aanvankelijk vaak meer kosten dan inkomsten: aankoop- en registratiekosten, leninglasten, afschrijvingen ... In het begin maakt u dus dikwijls verlies. Maar omdat u op termijn altijd een meerwaarde realiseert - want dat is toch de bedoeling -, compenseert u die verliezen weer.

Investeren in vastgoed met een vennootschap is vooral interessant wanneer u een ouder pand opkoopt en heel wat renovatiekosten maakt. Die kunt u immers aftrekken. In de meeste andere gevallen laat u uw persoonlijke situatie best eens onder de loep nemen door een expert. Bij de vele voordelen van een vennootschap komen immers ook extra (boekhoud)kosten en (boekhoud)verplichtingen kijken.

Samengevat:

  • Zonder nadenken een vennootschap oprichten om te investeren in vastgoed, is geen goed idee
  • Als privépersoon kunt u geen kosten aftrekken, maar uw belastbaar inkomen blijft ook lager
  • De gouden tip: laat u bijstaan door een fiscaal expert

Wat zijn de mogelijkheden om te investeren in vastgoed?

Gerelateerde berichten:

Hoe kan ik vastgoed kopen met een patrimoniumvennootschap?

Hoe wordt een vennootschap belast?

Welke fiscale voordelen brengt investeren in vastgoed met zich mee?

Download hier het dossier over de gespreide meerwaardetaxatie en ontdek hoe u met uw vennootschap fiscaal voordelig kan herbeleggen

Investeren in vastgoed kan als privépersoon en met een vennootschap.

Investeren in vastgoed onder een vennootschap (Bricks and Leisure - guestblog)

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed