Investeren in hotelkamers: waar moet u rekening mee houden?

Beleggingen in hotelkamers worden vaak verkocht als een renderende investering zonder kopzorgen over de praktische kant zoals wanbetalingen of het dagelijkse onderhoud. Het idee om slapend rijk te worden trekt steeds meer mensen over de investeringsstreep. Toch is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden.

 

Geen persoonlijk gebruik

Om alvast een misverstand uit de wereld te helpen: eigenaar zijn van een hotelkamer betekent niet dat u er zelf onbeperkt gebruik van kan maken. Het is de bedoeling dat de hotelkamer zoveel mogelijk verhuurd wordt en op die manier een mooi rendement oplevert.

De ene hotelketen voorziet wel een aantal kosteloze overnachtingen voor investeerders, de andere geeft enkel korting.

 

Rendement

De totale bezettingsgraad van een hotel bepaalt het rendement. Stel dat er 100 hotelkamers worden aangeboden, dan wordt hun opbrengst samengeteld. Van dat totaal worden nog beheerskosten (10%) afgetrokken. 

De resterende 90% van de winst wordt vervolgens verdeeld onder alle investeerders. Het uiteindelijke rendement zal tussen de 3% en 7% bedragen.

Investeren in hotelkamers is een erg populaire vorm van beleggen in vastgoed.

 

Erfpacht

Als eigenaar van een hotelkamer sluit je ook een erfpachtovereenkomst af. Dat wil zeggen dat je tegen een periodieke vergoeding alle rechten van een grondeigenaar hebt.

Financieel gezien is erfpacht nemen van een onroerend goed veel voordeliger dan een klassieke vastgoedinvestering. De registratierechten zijn namelijk beperkt tot 0,2%, wat aanzienlijk minder is dan de gangbare tarieven van 12% in Vlaanderen of 10% in Wallonië en Brussel.

 

Locatie en vertrouwen

Een hotel vlakbij een toeristische trekpleister zal een hogere bezettingsgraad kunnen garanderen dan een concurrent in een pittoresk dorpje. De locatie van het hotel is dus van essentieel belang.

Daarnaast is het ook aangeraden om voor een bekende hotelketen te kiezen. Toeristen zijn ook eerder geneigd om bij een vertrouwde naam te boeken en meer reservaties leveren nu eenmaal een interessanter rendement op.

Ontdek ons dossier beleggen in hotelkamers

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed