'Investeren in commercieel vastgoed' voor beginners

Met een historisch lage spaarrente in het achterhoofd beleggen steeds meer investeerders hun spaargeld in bakstenen. Vastgoed is een unieke mix van zekerheid en rendement. Die interessante combinatie is een pasklaar antwoord op de toenemende vraag naar een aantrekkelijke return en hoog meerwaardepotentieel.

Wat is commercieel vastgoed?

Naast residentieel vastgoed – zoals appartementen, huizen of villa’s – kan u ook in commercieel vastgoed investeren. We spreken dan onder andere over kantoren en winkelpanden. Beleggers die mikken op een stabiele huurrendement en een interessante meerwaarde zijn bij commercieel vastgoed aan het juiste adres. Door het hoge prijskaartje zijn die investeringen doorgaans niet weggelegd voor particulieren. Als kleine speler kan u wel meestappen in grote projecten door onrechtstreeks in vastgoed te beleggen.

 

Hoe kan ik indirect in vastgoed investeren?

Er zijn twee manieren om onrechtstreeks in vastgoed te investeren: via een open- of closed-ended belegging. In beide gevallen vertrouwt u uw centen toe aan een vastgoedfonds. Dat zijn een groep professionals die het beheer van uw vastgoedportefeuille in handen nemen. U belegt dus niet rechtstreeks in een woning, maar koopt aandelen van het fonds. Het voordeel is dat zij zorgen voor een veilige spreiding van uw spaargeld. De kennis van een expert is bovendien goud waard voor iemand die zijn eerste stappen op de vastgoedmarkt zet. Nadeel is daarentegen wel dat u niets tastbaars in eigen handen heeft. U moet blind vertrouwen op de kennis van de gekozen expert.

Wat is een open-ended belegging?

Bij een open-ended belegging geniet u mee van de koersontwikkeling van de aandelen die u koopt. U moet wel in het achterhoofd houden dat u bij dat principe een speelbal van de beurs bent. De schommelende prijzen bepalen hoe hoog uw uiteindelijke rendement zal zijn. U weet vooraf niet hoeveel uw investering precies zal opbrengen.

Wat is het verschil met een closed-ended investering?

Bij het closed-ended investering kan u het risico beter inschatten. De informatie over de bestemming van uw spaargeld wordt op een transparante manier gecommuniceerd. U bent dus beter op de hoogte van het resultaat van uw belegging.

 

Waar moet ik op letten bij een investering in commercieel vastgoed?

De locatie van een winkelpand of een kantoor is van cruciaal belang. Een interessante ligging reduceert de kans op leegstand tot een minimum. Een winkel in een pittoresk dorpje zal minder klanten lokken dan een concurrent in een levendige grootstad. Daarnaast moet u ook rekening houden met de bereikbaarheid. Kunnen potentiële klanten moeiteloos tot aan uw deur geraken? En zijn er voldoende parkeerplaatsen voorzien? Een positief antwoord op die twee vragen is belangrijk wanneer u een commercieel pand op het oog hebt.

 

Dalende vraag zorgt voor waardedalingen  

Door de economische crisis is het aantal faillissementen fors gestegen. Die negatieve trend en de opmars van het internetshoppen knagen aan de vraag naar commercieel vastgoed. Het is immers een zware uitdaging om in 2015 een nieuwe winkel goed te laten draaien.

De wet van vraag en aanbod speelt op de vastgoedmarkt. Het ruime aanbod overtreft de tanende belangstelling en op die manier worden de hoge prijzen gedrukt. Vervolgens zullen ook de huurprijzen dalen. De grote vraag is of er genoeg economische groei in de toekomst zal zijn om het uitgebreide aanbod ook te verhuren.  

 

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed