Investeerders geven de voorkeur aan nieuwbouw

Nieuwbouw of niet? Die vraag stellen veel kopers zich aan het begin van hun huizenjacht. Toch kiezen ze steeds minder voor een verouderde woning. Die daling van de vraag staat in schril contrast met het groeiende aanbod.

Prijzig

Aan een correcte prijs vinden de meeste woningen doorgaans wel een geschikte koper. Dat het vastgoedaanbod vandaag de vraag overtreft, ligt deels aan de hoge prijsverwachtingen van de eigenaars.

Bovendien hechten potentiële kopers meer aandacht aan het energieprestatiecertificaat (EPC). Mensen zijn bereid wat meer neer te tellen voor een energiezuinige woning, maar een te hoge prijs voor een verouderd vastgoed wordt niet aanvaard.

Vicieuze cirkel

Nieuwbouw mag dan wel aantrekkelijker ogen, de verkoopprijs ligt doorgaans ook veel hoger. Daarnaast vraagt de ook bank meer eigen inbreng van mensen die lenen om een verouderd huis te kopen en vervolgens op te knappen. Voor een te renoveren woning van 150 000 euro moet u bijvoorbeeld zelf 86 000 euro op tafel kunnen leggen.

Beide keuzes vergen dus een zware financiële inspanning en in die vicieuze cirkel zitten de kopers van vandaag gevangen.

Meer info

Wie wil investeren in vastgoed, kiest vaak voor een nieuwbouw.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed