Hoe kan ik mijn tweede verblijf laten renderen?

Wanneer eigenaars niet zelf genieten van hun tweede verblijf, kunnen ze het verhuren en zo genieten van extra inkomsten. Maar hoe begint u daaraan? En waarop moet u letten?

Er zijn verschillende goede redenen om een tweede verblijf te verhuren:

1. De huurinkomsten zijn een mooi appeltje voor de dorst, bijvoorbeeld voor uw pensioen.

2. Met de huurinkomsten kunt u de aankoopprijs en eventuele renovatiekosten (gedeeltelijk) terugverdienen.

3. Uw tweede verblijf wordt bewoond en is dus minder vatbaar voor diefstal of vandalisme

Een tweede verblijf laten renderen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. U moet met verschillende dingen rekening houden en steeds uw oog op de cijfers houden. De belangrijkste tips op een rijtje gezet:

  • De zoektocht naar rendement begint al bij de aankoop. Hoe goedkoper u aankoopt, hoe beter uw rendement. De Belgische vastgoedmarkt heeft de crisis uitstekend doorstaan, maar in het buitenland zijn de prijzen van tweede verblijven stevig gezakt. In Griekenland, Spanje en in mindere mate Frankrijk kunt u nog steeds koopjes doen.

  • Ga op zoek naar (gespecialiseerde) websites waarop u uw tweede verblijf kunt verhuren. Booking.com en Airbnb.com zijn veruit de bekendste, maar vaak verschillen de sites per land. Zo is in Frankrijk, een populaire bestemming voor Belgische tweedeverblijvers, homelidays.com marktleider. Hostelworld.com richt zich dan weer vooral tot rugzaktoeristen. Ook uw doelgroep is dus belangrijk. Andere bekende websites zijn belvilla.com, casamundo.com, rentalia.com, villasvacances.com, ardennes-relais.be, wimdu.com, housetrip.com ... Ze zijn een makkelijke en relatief goedekope manier voor kleine spelers.

  • De keuze voor een verhuurwebsite is belangrijker dan u denkt. Voor sommige moet u namelijk betalen om te adverteren, en dat beknot uw rendement. Booking.com en Airbnb hanteren bijvoorbeeld een commissie, die bij Booking.com oploopt tot 15 %. Hoe meer u verhuurt, hoe meer u dus betaalt. Andere websites hanteren een vaste abonnementsprijs per jaar.

  • Een beeld zegt meer dan duizend worden. Zorg voor mooie, duidelijke en kwalitatieve foto's, zodat potentiële huurders zich meteen een realistisch beeld kunnen vormen. Uit statistieken blijkt dat websitebezoekers slechts 6 tot 7 seconden naar een pagina kijken. Opvallen en beklijven is dus de boodschap. Ga ook niet zeuren met bewerkte beelden, maar toon uw verblijf zoals het is. Netheid en degelijke meubels zijn dus een must. Beelden van mooi weer en een zwembad doen het dan weer altijd goed.

  • Denk niet dat een verhuurwebsite u al het werk uit handen neemt. Een goede planning is absoluut noodzakelijk, en daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Zodra de klant online geboekt heeft, bent u verplicht om te zorgen dat hij tegen de overeengekomen prijs uw tweede verblijf kan betrekken op het moment dat hij heeft ingegeven. Als u uw agenda niet goed hebt bijgehouden en uw tweede verblijf is dubbel geboekt, draait u zelf op voor de kosten om de reiziger een alternatief onderkomen te bezorgen. Die administratie neemt tijd in beslag.

Een tweede verblijf verhuren in de Ardennen kan rendabel zijn.

Een tweede verblijf verhuren in de Ardennen kan erg rendabel zijn.

  • Denk na over extra uitgaven. Gaat u uw tweede verblijf verzekeren? Doet u, wanneer uw tweede verblijf ver van uw woonplaats ligt, een beroep op personeel ter plaatse, bijvoorbeeld een poetsvrouw of conciërge? Maak voor uzelf de afweging of u tijd wil investeren om zelf ter plaatse te gaan voor de plaatsbeschrving en eventuele huurschade, of u dat werk tegen betaling uit handen geeft. Hoe meer u uitbesteedt aan externen, hoe lager uw rendement is. Sommige promotoren bieden wel een all-informule. Ze nemen de volledige verhuring van de verschillende units op zich, wat de uitbating goedkoper maakt voor alle eigenaars.

  • Plan het jaar. Een tweede verblijf verhuren kan in verschillende periodes: het laagseizoen (buiten de schoolvakanties en de herfst- en wintermaanden), het hoogseizoen (vooral de verlengde weekends in mei en juni) en het topseizoen (juli en augustus). Maak op uw kalender ook een duidelijk onderscheid tussen wanneer u zelf wil gaan en wanneer u uw tweede verblijf kan verhuren. Hou ook rekening met het soort tweede verblijf: een chalet in de bergen rendeert beter in de winter, terwijl een strandhuis aan de Azurenkust vooral in de zomer bezoekers trekt. Maximaal rendement bekomt u door zo veel mogelijk te verhuren in het hoogseizoen.

  • Begin op tijd met adverteren, maar hou tegelijk voldoende marge om in te spelen op mensen die last-minute boeken. Volgens de verhuurwebsites zelf boeken vakantiegangers grote verblijven (voor meer dan vier personen) al in januari en februari voor de zomermaanden, omdat die schaarser zijn. Kleinere vakantieresidenties gaan vooral in april en mei de deur uit. Als u dan niet klaar bent met uw voorbereidingen, mist u de trein.

  • Denk na over de praktische afhandeling: wanneer uw tweede verblijf in het buitenland ligt, wie gaat dan de sleutels aan de huurder overhandigen? En wat als uw huurder last-minute boekt? Veel eigenaars sturen de sleutels per post op, maar bedenk altijd dat ze zo makkelijk verloren kunnen gaan. Zelf de trip ondernemen, kost dan weer tijd en geld.

  • Hou de belastingen in het achterhoofd. De fiscale regels voor de verhuring van een tweede verblijf zijn in elk land anders en kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. De beste tip? Laat je bijstaan door een expert.

Een concreet voorbeeld:

Jan en Mieke verhuren hun tweede verblijf in Limburg waarvoor ze 125.000 euro betaald hebben. Ze gaan er acht weken per jaar zelf met vakantie, vooral in de zomermaanden, en kozen voor een vakantiewoning die plaats biedt aan vier tot vijf personen. Daarvoor is de vraag namelijk het grootst.

INKOMSTEN: 

6.200 euro huurinkomsten/jaar voor de eigenaar

UITGAVEN:

Syndicus: 400 euro/jaar

Erfpachtvergoeding of canon: 1.400 euro/jaar (fiscaal aftrekbaar)

NETTORENDEMENT:

3,5 %

Ik wil investeringsadvies

Bron: Netto Vastgoedgids

Een tweede verblijf laten renderen is geen makkelijke opdracht.

Een tweede verblijf laten renderen is geen makkelijke opdracht.

Gerelateerde blogberichten:

Hoe lenen om een tweede verblijf te kopen in het buitenland?

Een tweede verblijf kopen in Frankrijk: waar let u best op?

10 tips van eigenaars om je tweede verblijf te verhuren

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed