Hoe kan ik een huis kopen met een groepsverzekering?

Veel mensen denken dat ze tot hun pensioen moeten wachten voor ze kunnen gebruikmaken van hun groepsverzekering. Nochtans bestaan er drie methodes om al vroeger te profiteren, en zo kunt u bijvoorbeeld een huis kopen met een groepsverzekering. We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Methode 1:

De eerste en meest eenvoudige manier om met uw groepsverzekering te investeren in vastgoed, is een voorschot vragen op het kapitaal dat u al heeft opgebouwd. Het nadeel: u betaalt interesten op het bedrag dat u ophaalt. Het voordeel: u betaalt geen schattingskosten, registratierechten en een hypothecaire inschrijving. De overheid stimuleert de belegging dus. Het opgenomen bedrag betaalt u terug of brengt u in mindering op de uiteindelijke som die u van de groepsverzekering ontvangt.

Methode 2:

U gebruikt uw groepsverzekering als alternatief voor uw schuldsaldoverzekering. Omdat een (niet verplichte) schuldsaldoverzekering vrij duur is, is het interessant om uw groepsverzekering als waarborg  te gebruiken als u wil investeren in vastgoed. Als een van de partners sterft, gaat het kapitaal van de groepsverzekering naar de bank. Zo lost u de openstaande schuld in en behoudt u uw vastgoed.

Methode 3:

De derde en laatste manier is een hypothecaire lening met wedersamenstelling. Die sluit u af bij de bank. Het principe is eenvoudig: u betaalt geen kapitaal terug, maar wel de interesten. Ondertussen blijft u ook de (fiscaal aftrekbare!) premies van uw groepsverzekering storten. Nadat het bedrag van de groepsverzekering is vrijgekomen, houdt de bank het geleende kapitaal in. Bijkomend voordeel: u kan de interesten jaarlijks of op het einde in één keer betalen.

Samengevat: u kunt een huis kopen met een groepsverzekering door:

  • Een voorschot op de polis te vragen
  • De groepsverzekering als alternatief te gebruiken voor de schuldsaldoverzekering
  • Een hypothecaire lening met wedersamenstelling aan te gaan

Ik wil investeringsadvies

 

 

shutterstock_145835573

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed