De heropleving van de erfpacht

Aan vastgoedinvesteerders wordt elke maand een zware financiële inspanning gevraagd. Dat is meteen ook de reden waarom erfpacht vandaag opnieuw een opgang maakt. Het bedrag dat je als erfpachter moet ophoesten ligt namelijk aanzienlijk lager dan bij een klassieke vastgoedinvestering.

Erfpacht

Erfpacht nemen van een onroerend goed betekent dat u tegen een periodieke vergoeding alle rechten van de grondeigenaar hebt. Steeds meer vakantieparken, kampeerterreinen en zelfs gemeenten passen dat principe toe.

Rechten en plichten

Een erfpachter kan van een bijna absolute vrijheid genieten: hij mag het vastgoed bewonen, verbouwen of verhuren. Vanzelfsprekend staan hier ook enkele verplichtingen tegenover. Er wordt een periodieke vergoeding verwacht, die we de canon noemen. Daarnaast zijn ook de belastingen en de kosten voor  het onderhoud voor de rekening van de erfpachter.

Voordelen

  • Omdat de registratiekosten lager liggen is erfpacht nemen van een onroerend goed financieel voordeliger dan een klassieke vastgoedinvestering.
  • De registratierechten zijn beperkt tot 0,02% in plaats van de normale 10% in Vlaanderen en 12% in Brussel of Wallonië.
  • De erfpachtvergoeding is fiscaal aftrekbaar.

Meer info

Gerelateerd: 

Wat zijn de voordelen van erfpacht?

Erfpacht is in opmars voor wie wil investeren in vastgoed.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed