Buitenlands vastgoed schenken is fiscaal erg voordelig

In het blogbericht 'Vastgoed schenken: dit zijn de drie beste tips' hadden we het over het zogenaamde opduweffect: als u twee of meer onroerende goederen binnen de drie jaar schenkt, beschouwt de fiscus dat als één gift. Het gevolg: u valt in een hogere belastingsschijf en betaalt dus meer taksen. Maar geldt dat ook voor een schenking van buitenlands vastgoed?

Vastgoed schenken is een ideale techniek bij een goede successieplanning, want u vermijdt dat uw erfgenamen na uw overlijden hoge successierechten moeten betalen.

Om ook de schenkingstarieven zo laag mogelijk te houden, kan u vastgoed in verschillende kleinere schijven schenken. De schenkbelasting is namelijk progressief. Anders gezegd: hoe meer u schenkt, hoe meer belastingen de ontvanger betaalt.

Buitenlands vastgoed schenken is voordeliger

Bij vastgoed moet u wel rekening houden met een minimale tussenperiode van drie jaar. Anders geldt het zogenaamde opduweffect en beschouwt de fiscus uw verschillende giften als één schenking. In dat geval betaalt de ontvanger wel meer schenkbelastingen.

Voor wie ook buitenlands vastgoed wil schenken, is er echter goed nieuws. De minimale tussenperiode geldt namelijk alleen voor Belgisch vastgoed. Buitenlands vastgoed schenken tegen de laagste schenkingstarieven is dus altijd perfect mogelijk.

Een concreet voorbeeld: nadat u uw tweede verblijf in Spanje of Frankrijk aan uw kinderen heeft geschonken, hoeft u geen drie jaar te wachten om uw woning of appartement in België te schenken. Het opduweffect is niet van kracht en de ontvangers betalen dus de minimale schenkbelasting.

Samengevat:

  • Vastgoed schenken is een ideale techniek voor een goede successieplanning
  • Om het opduweffect te vermijden, wacht u best drie jaar met een nieuwe schenking
  • De regel geldt niet voor buitenlands vastgoed, dat u dus eender wanneer voordelig kunt schenken

Meer info

Wie geïnteresseerd is in vastgoed in het buitenland, raden we ook Duits vastgoed aan. Meer info over de verschillende projecten vindt u hier.

Voor de schenking van buitenlands vastgoed hoeft u geen drie jaar te wachten.

Voor de schenking van buitenlands vastgoed hoeft u geen drie jaar te wachten.

Gerelateerde blogberichten:

Vastgoed schenken: wat zijn de tarieven?

Hoe investeer ik als grootouder in vastgoed voor mijn kleinkinderen?

Hoe kan ik lenen om een woning te kopen in het buitenland?

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed