Is Belgisch hotelvastgoed een goede investering?

Belgische hotels zijn het doelwit van een buitenlandse stormloop. Goedkoop geld, het goed draaiende toerisme in Brussel en de Vlaamse kunststeden én de relatief lage prijzen maken dat Belgisch hotelvastgoed afstevent op een topjaar. Dat schrijft De Tijd.

Investeren in hotelkamers blijft dus razend populair. Het Radisson Blu Astrid en het Park Inn Hotel in Antwerpen, het Hilton Grand Place Hotel en het Sofitel Jourdan Hotel in Brussel: het zijn allemaal hotels die het voorbije anderhalf jaar van eigenaar zijn veranderd.

De trend die vorig jaar is ingezet, zet zich dit jaar forser door, zo schrijft De Tijd. Dit jaar is al voor 97 miljoen euro aan hotelvastgoed verkocht. Dat is bijna evenveel als in heel 2010, het beste jaar sinds het begin van de financiële crisis. 

"We verwachten dat het totale bedrag dit jaar oploopt tot 270 miljoen euro", zegt Thomas Robet van vastgoedmakelaar CBRE. 

Vraag groter dan aanbod

Beleggen in hotelkamers is populair in de vier windstreken. Terwijl vroeger veel Belgische hotels verkocht werden aan Duitse investeerders, duiken nu ook geïnteresseerden op uit Azië, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.

De redenen om te investeren in hotelkamersDe sterk gedaalde rentevoeten. Wereldwijd gaan investeerders op zoek naar alternatieven, en hotelvastgoed blijkt de verwachtingen in te lossen. Sterker nog: de vraag is groter dan het aanbod.

Belgisch hotelvastgoed in ibis Budget Brugge-West

Aantal overnachtingen stijgt

Het gemiddelde rendement schommelt tussen de 5 en 7 %. Omdat de prestigieuze hotels in wereldsteden als Parijs, Londen en New York vaak al nieuwe eigenaars hebben, komen middelgrote trekpleisters als Brussel en de Vlaamse kunststeden in het vizier van (buitenlandse) investeerders.

De cijfers lijken hen gelijk te geven: vorig jaar nam het aantal overnachtingen in ons land toe met 6 %, tot 33,5 miljoen. In vijf jaar tijd is zelfs sprake van een groei met 14 %. In Brussel is het aantal overnachtingen met 27 % gestegen, in Vlaanderen met 15 %. Vooral Gent (+ 41 %) en Brugge (+ 35 %) zijn in opmars.

Particuliere investeerders

Ook kleine investeerders kunnen trouwens een hotelkamer kopen. Zo zijn het Sofitel Brussels Le Louise, het Brusselse Sofitel Jourdan, het Waterloo Martin's Hotel en het Holiday Inn in Mechelen verkocht aan private investeerders en familieholdings.

Particuliere investeerders die willen beleggen in hotelkamers maar geen ettelijke miljoenen euro's veil hebben, kunnen ook een individuele hotelkamer kopen. De exploitant neemt de volledige uitbating over, zodat de belegging volledig zorgeloos is.

Samengevat:

Klik hier voor een overzicht van Belgische projecten beschikbaar vanaf 100.000 euro

Belgisch hotelvastgoed in ibis Styles Zeebrugge

Gerelateerde blogberichten:

5 redenen om te investeren in hotelkamers en vakantieparken

Waarom Arabische topondernemers hotelkamers willen

Hotelkamer in Antwerpen verkocht voor 157.000 euro

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed