Beleggen in hotelkamers: de voor- en nadelen op een rij

In België neemt het aantal beleggingen in hotelvastgoed steeds meer toe. Het wordt gezien als een betrouwbare investering die gekenmerkt wordt door lage instapprijzen, een direct rendement en zorgeloosheid.

Bovendien zijn er ook minder risico’s verbonden aan een investering in exploitatievastgoed: het dagelijkse onderhoud ligt in de bekwame handen van het ervaren personeel en de kans op wanbetalingen is vrijwel onbestaande. Het rendement van de kamers wordt bepaald door de totale bezettingsgraad van het hotel. Op die manier verdient iedereen evenveel aan zijn investering.

Erfpacht

Beleggen in hotelkamers, maakt je geen mede-eigenaar van het complex. Je neemt enkel erfpacht. Dat wil zeggen dat je niet voor jouw grondaandeel moet betalen. Hierdoor ligt het rendement op korte termijn hoger.

Voordelen

  1. Het is een ‘hands off’-belegging. Dat betekent dat het personeel instaat voor de inrichting en het onderhoud van de kamers.
  2. Wanneer u de hotelkamer verkoopt is er een kans op meerwaarde.
  3. Verzekeringskosten of schade zijn niet voor de rekening van de investeerders.
  4. Geen problemen met wanbetalingen.

Nadelen

  1. Uw kapitaal wordt niet verspreid.
  2. Het rendement is afhankelijk van de totale bezettingsgraad van het hotel en wordt niet bepaald door de hoeveelheid boekingen van uw kamer.
  3. Weinig inbreng in het project zelf.

Investeren in België of het buitenland?

In principe maakt het geen verschil of u kiest voor een project in België of het buitenland. Toch wordt sterk aangeraden om voor een binnenlands concept in te tekenen. De locaties worden hier immers veel zorgvuldiger gekozen. Projecten in het buitenland zijn afhankelijk van lokale aannemers en gewoonten en dat levert helaas niet altijd succesverhalen op.

Ontdek het concept beleggen in hotelkamers

Gerelateerd:

Investeren in hotelkamers

Wilt u beleggen in vastgoed: investeer in een hotelkamer

5 redenen om te investeren in hotelkamers

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed