Schenken

Als ik iemand mijn huis schenk, moet die dan toch betalen?

Ja, helaas. Als u uw huis aan uw kinderen of iemand anders wil schenken, moet de ontvanger daar schenkbelasting op betalen. Gelukkig zijn er enkele gunstmaatregelen en verlaagde tarieven waar u (onder bepaalde voorwaarden) van kan genieten.

 

Welk gewest is bevoegd?

De schenkbelasting (of het schenkrecht) zijn de registratiekosten die de ontvanger moet betalen in België bij de schenking van vastgoed en grond. Het bedrag wordt bepaald door de gewesten. U moet dus eerst bepalen welk gewest bevoegd is voor uw schenking.

  • Woont u in België? Dan is het gewest waar u gedurende 5 jaar voor de schenkingsdatum uw werkelijke hoofdverblijfplaats had, bevoegd. Ook al staat het huis dat u wil schenken niet in dat gewest.
  • Woont u niet in België? Dan is het bevoegde geweest datgene waar uw huis gelegen is.

 

Normale tarieven schenkingsrecht

De tarieven van schenkingsrechten worden progressief berekend. Dat betekend: hoe meer je schenkt, hoe hoger het tarief dat je op de schenking moet betalen.

De tarieven variëren per gewest, maar die verschillen zijn miniem.

Bijvoorbeeld: In Vlaanderen en Wallonië betaalt een ouder bijvoorbeeld 7% om een woning tussen 50.000 en 100.000 euro aan zijn kind te geven, terwijl die in Brussel 8% zou betalen voor een huis in dezelfde prijsklasse.

De rechten op schenkingen in rechte lijn (grootouder – ouder – kind – kleinkind – …) en tussen echtgenoten en samenwonenden zijn in elk gewest goedkoper dan op schenkingen aan familieleden of anderen.

Vergeet de regel van progressievoorbehoud op de schenkbelasting niet! U kan niet zomaar vastgoed schenken om de hogere erfrechten te onlopen.

 

Uitzonderlijke tarieven

Naast het normale tarief, heeft elk gewest enkele uitzonderlijke tarieven voor bepaalde schenkingen van onroerende goederen:

Maar er zijn altijd voorwaarden aan verbonden aan de uitzonderlijke tarieven.

 

Vastgoed schenken via een vennootschap

Als uw huis in een vennootschap is ingebracht, betaal u minder registratierechten op de schenking, want dan schenk u eigenlijk de aandelen van de vennootschap en niet de eigendomsakte van het huis.

Schenken via een vennootschap komt voordeliger uit dan het schenken van vastgoed op zich, maar hou rekening met andere bijkomende kosten.

 

Dus...

  • U moet altijd schenkingsrechten betalen bij de schenking van een huis (behalve wanneer het huis in een vennootschap zit en u de vennootschapsaandelen schenkt).
  • De tarieven die u betaalt bij de schenking is afhankelijk van het bevoegde gewest.
  • Hoe meer u huis waard is, hoe hoger de tarieven van uw schenkingsrechten.
  • In sommige gevallen zijn er verlaagde tarieven bij het schenken, zoals bouwgrond in Vlaanderen.

 

Voor meer informatie over het schenken van vastgoed kan u steeds bij ons terecht. Laat u gegevens achter bij de contact link.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed