Beleggen in hotelvastgoed prominent in nationale media

Beleggen in hotelvastgoed was de voorbije weken prominent aanwezig in tal van nationale media

* Beleggen in hotelkamers is een steeds populairdere vorm van investeren voor particulieren

* Bij hotelvastgoed ben je afhankelijk van de totale bezetting en de locatie van het hotel

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Twin Properties was de voorbije weken prominent aanwezig in tal van nationale media. Twee weken geleden was het topic rond beleggen in hotelvastgoed (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2307084) de opener van het vrijdagjournaal op de radiozenders van de VRT, en in de loop van de dag sprongen verschillende media mee op de kar: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Morgen, Knack, Express.be, DeBeleggersgids.be, … Later herwerkte de VRT het onderwerp ook naar krachtige reportages voor deredactie.be en het middagnieuws op tv. Ten slotte zond het populaire RTBF-programma On n’est pas des pigeons recent een reportage uit met als insteek het ibis Styles-hotel in Zeebrugge.

De massale aandacht hoeft niet te verbazen, want investeren in hotelkamers is een steeds populairdere vorm van (particulier) beleggen. De voorbije twee jaar verkocht Twin Properties aan de Belgische kust bijna driehonderd hotelkamers. Kopers zijn op zoek naar een alternatief voor het spaarboekje, dat nauwelijks nog opbrengt, en de volatiele aandelenmarkten. Vastgoed staat al langer bekend als een veilige haven voor beleggers, en toeristisch vastgoed heeft bovendien een aantal troeven dat klassiek residentieel vastgoed niet biedt.

Het concept
Twin Properties verkoopt zijn hotelkamers vanaf 100.000 euro. Kopers krijgen een  notariële akte en genieten van de opbrengst van het volledige hotel. Zoals bij elke belegging zijn er bepaalde risico’s. Zo zijn de beleggingsinkomsten afhankelijk van de kamerprijs en bezettingsgraad van het volledige hotel. Een hotel dat pas de deuren geopend heeft, heeft tijd nodig heeft om een duurzaam klantenbestand op te bouwen. De meeste internationale hotelgroepen geven aan dat een hotel binnen de drie tot vijf jaar op cruisesnelheid raakt, maar het kan natuurlijk ook sneller.

Een alternatief is een hotelkamer kopen in een hotel dat al langer open is. Zo zijn investeerders meteen zeker van een stevig klantenbestand. Bij een belegging in hotelvastgoed lopen eigenaars weinig risico op wanbetalingen, huurschade en leegstand. De huurinkomsten zijn gezien het hoog- en laagseizoen iets volatieler dan bij een klassiek appartement, maar daarom worden ze best op jaarbasis bekeken. Eigenaar genieten bovendien van een totale zorgeloosheid.

De hoteluitbater staat in voor alle praktische beslommeringen. Klassieke vastgoedzorgen als wanbetalingen en huurschade komen minder voor en worden opgelost door de exploitant. Bovendien kan het rendement op termijn hoger uitvallen. Projectmanager Stephan Vandendaele verwoordde het in de media zo: “Het rendement is iets wat je op termijn moet bekijken. Een nieuw hotel moet immers groeien.” Een belegging in hotelkamers staat gerankt op risiconiveau D op een beleggingsschaal van A tot G.

Datum: april 2015

Gerelateerde blogartikels:

5 redenen om te investeren in een hotelkamer

Nieuw ibis Budget-hotel naast E40 in Jabbeke

De vastgoedinvestering die Arabische topondernemers verkiezen

AfbeelingHotel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed