Beleggen in bouwgrond bijzonder interessant

Door het stijgende bevolkingsaantal schiet de vraag naar bouwgronden de hoogte in. Schaarste loert zelfs dreigend om de hoek. En dat is meteen ook de reden waarom een grondbelegging zo interessant is. Dat gebrek laat het meerwaardepotentieel van uw investering gevoelig stijgen. Bij een investering in bouwgrond gelden bovendien dezelfde principes als bij een vastgoedbelegging.

Is 2015 het ideale moment om in vastgoed te investeren?

U mag de zoektocht naar een stabiele en veilige investering in 2015 best uitdagend noemen. De spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt en een beursbelegging is niet altijd zonder risico’s. Onroerend goed is al jarenlang de gulden middenweg tussen de bank en de beurs. De unieke combinatie van rendement en zekerheid trekt steeds meer investeerders over de streep.

De gedachte aan onroerend goed roept vaak beelden van knusse appartementen, gezellige huizen of luxueuze villa’s op. Toch bestaat die term uit meer dan vastgoed alleen. Bouwgronden maken in 2015 steeds meer hun opmars als renderende belegging. De ruime vraag van particulieren en overheden overtreft het dalende aanbod. Als gevolg nemen de aankoopprijzen een hoge vlucht. Door de gegarandeerde waardestijging is 2015 een interessant jaar om in bouwgronden te investeren.

 

Met welke kosten moet ik rekening houden bij een grondbelegging?

  • Aankoopkosten: hou er rekening mee dat bouwgrond elk jaar duurder wordt
  • Registratierechten: 10% in Vlaanderen en 12,5% in Wallonië en Brussel
  • Ereloon van de notaris
  • Aktekosten
  • Extra kosten: bodemattest – afmeten van het terrein - …

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een bouwgrond?

Aankoop

Ten eerste moet u zich afvragen via welke weg u een bouwgrond wil kopen. Onderhandelt u rechtstreeks met een eigenaar of schakelt u de hulp in van een vastgoedkantoor of notaris. Daarnaast is het ook belangrijk om u vooraf grondig te informeren. Hoe zit het met de verkaveling? En zijn alle nodige voorzieningen – zoals water, elektriciteit, gas en riolering – aanwezig?

Kwaliteit van de grond

Het is bovendien ook aan te raden om een grondonderzoek te laten uitvoeren. Die resultaten bieden u immers zekerheid over de bodemkwaliteit. Het is in Vlaanderen trouwens ook verplicht om een bodemattest aan te vragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). U let er dus best op of de verkoper dat in orde heeft gebracht vooraleer u een voorschot betaalt of een contract tekent.

Toekomstige bouwmogelijkheden

Leg ook u oor eens te luisteren bij het gemeentebestuur. Wanneer u een stedenbouwkundig attest aanvraagt, krijgt u alvast een beter zicht op de toekomstige bouwmogelijkheden op de grond. Dat document geeft u echter nog niet de toestemming om de eerste baksteen neer te leggen. Om te bouwen heeft u een stedenbouwkundige vergunning nodig.

 

Welke fiscale voordelen gaan er gepaard met een investering in bouwgrond?

Wanneer u een lening aangaat voor de aankoop van bouwgrond kan u – net zoals bij een vastgoedinvestering – genieten van een belastingvermindering. De maandelijkse kapitaalaflossingen en de interesten zijn aftrekbaar van uw onroerend inkomen. Op die manier wordt het belastbaar bedrag kleiner en betaalt u minder aan de Belgische fiscus.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed