Spaarboek

Brengen spaarboekjes nog iets op?

Staat al uw kapitaal nog op een spaarboekje?

Veel Vlamingen parkeren een groot deel van hun geld op een spaarboekje of kiezen voor obligaties. De redenen zijn uiteenlopend: het is veilig, eenvoudig en je kan je geld in heel wat gevallen altijd opvragen.

Tegelijk is er ook een nadeel: het rendement stelt nauwelijks iets voor.

 

Historische lage rente

Al sinds 2009 staan de rentes op spaarboekjes bijzonder laag. In april legde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de minimumrente vast op 0,11 procent. Meteen lieten heel wat banken hun interestvoeten dalen. De verwachting is niet dat ze zullen stijgen.

De gemiddelde spaarrente vandaag bedraagt 0,3 procent. Dat houdt in dat iemand met een startkapitaal van 100.000 euro na een jaar 300 euro heeft gespaard. Na twintig jaar is dat amper 6.000 euro, na honderd jaar nauwelijks 30.000 euro.

Het rendement van obligaties is ongeveer gelijklopend.

 

De oplossing?

Investeren in vastgoed, want naast een hoger rendement zijn de zekerheden dezelfde. Vandaag bedraagt het rendement van verhuring 1 tot 3 procent, en dat kan door onder andere de inflatie nog stijgen.

Voorbeeld: Wanneer iemand 100.000 euro in vastgoed investeert, heeft hij na een jaar 3.000 euro verdiend. Na twintig jaar is dat 60.000 euro, na honderd jaar 300.000 euro.

Wie geen tijd of zin heeft om de klassieke vastgoedzorgen op zich te nemen (huurders zoeken, administratie opvolgen, instaan voor onderhoud en herstellingen …), kan kiezen voor beleggingsvastgoed. Een professionele exploitant neemt dan de uitbating van het vastgoed over. Naast het huurrendement zorgt de meerwaarde voor een extra troef.

De voorbije vijftig jaar is vastgoed alleen maar in waarde gestegen.

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

Deel dit artikel

Vind de juiste vastgoed investering:

Waar bent u naar op zoek?

DeVastgoedgids.be Een heldere kijk op beleggen en vastgoed